Prognoze de coşmar: Până unde va mai creşte dolarul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolarul a devenit mai scump decât francul elveţian   FOTO Iulian Bunilă
Dolarul a devenit mai scump decât francul elveţian   FOTO Iulian Bunilă

Leul se va deprecia mai departe în faţa dolarului, estimează specialiştii, în condiţiile în care moneda americană a atins ieri un nou record în faţa celei naţionale, de 4,2107 lei pe unitate la cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR).

Noul maxim a fost atins după ce, în cursul dimineţii de luni, euro a ajuns la un nou minim în faţa monedei americane, 1,0492 dolari. Deprecierea a fost mult mai rapidă decât se aştepta Banca Centrală Europeană (BCE), care a demarat săptămâna trecută programul său de injectare a 1.100 de miliarde de euro în sistemul financiar. 

Cursul de schimb leu/dolar este calculat de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţia euro/dolar.

De asemenea, investitorii se aşteaptă ca Rezerva Federală, banca centrală a SUA, să majoreze dobânda-cheie, datorită evoluţiei pozitive a economiei americane, ceea ce va aprecia şi mai mult dolarul faţă de euro şi, implicit, faţă de leu.

Claudiu Cazacu, analistul-şef al companiei de brokeraj XTB România, estimează că dolarul va atinge 4,6 lei la finele acestui an, depăşind cursul euro, prognoza pentru 2016 fiind de 4,9 lei pentru o unitate, pentru ca apoi să revină la 4,4 lei în 2017.

Experţii Tradeville, estimează un curs euro-dolar la paritate la finele anului, ceea ce plasează cotaţiile dolarului în intervalul 4,35-4,55 lei. „Estimăm că, la finalul anului, cursul euro-dolar va fi în intervalul 0,98-1,02 (cel mai probabil la paritate) şi că euro se va afla în intervalul 4,35-4,55. Ca atare, ne aşteptăm la acelaşi interval şi pentru cotaţiile leu-dolar“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Banca americană Goldman Sachs estimează că euro se va deprecia în continuare faţă de dolar, urmând să atingă un nivel de 1,02 unităţi în trei luni, pentru ca în jumătate de an dolarul să ajungă la acelaşi nivel cu euro, scrie businessinsider.com. Mai departe, într-un an de zile Goldman se aşteaptă ca un euro să valoreze 95 de cenţi, urmând ca în 2016 să scadă la 85 de cenţi, iar în anul 2017 la 80 de cenţi. 

Săptămâna trecută, Deutsche Bank – cea mai mare bancă germană – estima săptămâna trecută că euro va ajunge la paritate cu dolarul la finele anului, iar în 2017 va ajunge să valoreze doar 85 de cenţi.

ANPC se aşteaptă la plângeri

Chiar dacă volumul creditelor acordate în dolari este foarte mic în România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se aşteaptă ca în perioada următoare să primească plângeri, la fel cum a fost în cazul creditelor în franci elveţieni, a declarat Marius Dunca, preşedintele instituţiei. „Momentan nu există plângeri, dar ne aşteptăm să avem. Şi cinci dacă avem, tot trebuie să luăm fiecare contract în parte la analizat“, a afirmat Dunca.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor România de Servicii Financiare (AURSF), spune că cea mai mare parte dintre creditele contractate în dolari „şi-au trăit traiul, şi-au mâncat mălaiul“, iar acum sunt credite reziduale, pe cale de a fi achitate.

În schimb, Adriana Ahcearliu – secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România – avertizează că sunt consumatori de servicii financiare şi deponenţii care îşi pun banii în bănci, nu doar cei care au credite şi se plâng că le-au crescut ratele.

Potrivit datelor prezentate de BNR în Parlament, din soldul de credite acordate populaţiei, în valoare de 101 miliarde de lei, 62 de miliarde reprezintă creditele în valută. Din acestea, doar 0,5% reprezintă creditele în dolari, ceea ce înseamnă echivalentul a 310 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite