Profitul BRD a crescut de aproape şapte ori anul trecut, la 467 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD Societe Generale, a doua bancă din România în funcţie de nivelul activelor, a obţinut anul trecut un profit net de 467 milioane de lei, de aproape şapte ori mai mare decât rezultatul din 2014.

Creşterea profitului se datorează reducerii cu peste 45% a costului riscului şi a scăderii cheltuielilor operaţionale cu 2,3%, arată reprezentanţii băncii într-un comunicat.

„Anul 2015 a fost influenţat de evoluţia pozitivă a două linii importante de afaceri – retail şi mari clienţi corporativi şi de trecerea pe creştere a veniturilor trimestriale. Pe viitor, BRD va continua să profite de oportunităţile de creditare în creştere şi va contribui la finanţarea economiei bazându-se pe modelul său de bancă universală, pe baza diversificată de clienţi şi sursele solide de finanţare”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

Activele totale ale băncii erau, la sfârşitul anului 2015, de 49,2 miliarde de lei, în urcare cu 8,8% de la 45,2 miliarde de lei la finele anului 2014.

Lhotte a arătat că activitatea de creditare a dat primele semne de revenire în 2015 pe fondul unui mediu macroeconomic favorabil. Astfel, creşterea soldului pe segmentul persoanelor fizice a fost susţinută de creditele imobiliare şi de consum acordate în lei. De asemenea, susţin reprezentanţii BRD, creditele brute pentru companii au început să se stabilizeze pe fondul îmbunătăţirii investiţiilor.

„Anul 2015 a fost marcat de o activitate comercială care a demarat foarte bine, cu o creştere a numărului de clienţi activi”, a declarat Lhotte, într-o conferinţă de presă.

Persoanele fizice şi societăţile manifestă în continuare un comportament prudent de economisire, soldul total al depozitelor crescând cu 8,1% faţă de 31 decembrie 2014.

„Împrumuturile acordate persoanelor fizice au crescut cu peste 50% pentru locuinţe şi cu 11% pentru consum, ceea ce înseamnă o creştere generală de 22%, iar asta în condiţiile în care întreaga piaţă a înregistrat o cvasistabilitate”, a mai spus Lhotte.

CEO-ul BRD a declarat că „rămânem convinşi că, pe termen lung, volumele vor compensa tarifele reduse pe care le avem la nivelul creditării. Privim acest an cu optimism. În acelaşi timp, urmărim costurile operaţionale, păstrându-ne capacitatea de a investi”.

„2014 a fost un moment de turnură în evoluţia BRD, iar în 2015 am reluat drumul rentabilităţii, obţinând rezultate care în sfârşit ne mulţumesc”, a încheiat Lhotte.

Grupul BRD a diminuat rata creditelor neperformante (inclusiv creanţe nete din leasing financiar) de la 20,3% la 31 decembrie 2014 la 17,1% la 31 decembrie 2015, în principal ca urmare a operaţiunilor de ştergere de creanţe depreciate. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,1% la 31 decembrie 2014 la 76,6% la 31 decembrie 2015. Declinul costului net al riscului, cu 45,8% faţă de anul precedent, a dus la creşterea profitului net în 2015 faţă de 2014.

Revenirea pe creştere a veniturilor este confirmată de creşterea de la trimestru la trimestru a venitului net bancar din ultimele trei trimestre (cu circa 2% în fiecare trimestru) datorită reducerii costului de finanţare şi creşterii portofoliului pe segmentul retail.

Venitul net bancar s-a diminuat cu 4,4% în 2015 în comparaţie cu 2014, până la 2,5 miliarde de lei, ca urmare a ratelor de dobândă aflate la minime istorice şi anulării sau reducerii unor comisioane pentru clienţi persoane fizice, se arată într-un comunicat al BRD.

Cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 2,3%, ajungând la 1,297 miliarde lei faţă de 2014, în principal ca urmare a economiilor la cheltuielile imobiliare, cu servicii de consultanţă şi cu angajaţii. Indicatorul cost/venit a fost de 51,7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite