UPDATE Prima dare în plată a avut loc în România. Un client al BCR, eliberat de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clientul avea un credit de 48.700 de euro la BCR şi fusese deja executat silit de către bancă în 2013, pierzându-şi deja casa     FOTO Mediafax
Clientul avea un credit de 48.700 de euro la BCR şi fusese deja executat silit de către bancă în 2013, pierzându-şi deja casa     FOTO Mediafax

Un client al Băncii Comerciale Române (BCR) este primul român care a reuşit o dare în plată, după ce şi-a depus cererea în 13 mai, data la care a intrat în vigoare legea, scrie avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de Facebook. Banca nu mai are alte pretenţii.

„Situaţia dansului era una clară – imobil vândut cu datorie reziduală. BCR l-a programat pe acesta pentru săptămâna viitoare, la sediul unei sucursale din teritoriu pentru semnarea unei declaraţii prin care BCR renunţă la orice obligaţie a împrumutatului faţă de bancă.

Telefonic s-a confirmat că BCR nu mai are niciun fel de pretenţie şi urmează că cel puţin în acest caz să remită datoria! Remiterea de datorie are loc atunci când creditorul îl liberează pe debitor de obligaţia sa“, a scris Cuculis pe blogul său.

Potrivit Economica.net, clientul era din Zimnicea şi avea un credit în valoare de 48.700 de euro, contractat în anul 2007. În anul 2013, a început executarea sa silită, iar locuinţa i-a fost vândută în 21 noiembrie 2014 la un preţ 74.350 de lei, adică în jur de 16.700 de euro, la cursul din acea dată. 

Legea dării în plată a intrat în vigoare în data de 13 mai, după un an de dezbateri publice şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors-o în Parlament spre modificare.

Actul normativ prevede că românii cu credite pot ceda băncilor locuinţele cu care au garantat în cazul în care nu mai pot plăti, fără a mai rămâne cu alte datorii.

Există însă o limită de 250.000 de pentru credit, iar legea nu se aplică şi la programul guvernamental „Prima Casă“.

Problema impozitului pe tranzacţie, rămasă în coadă de peşte

Dacă acest client a putut face darea în plată, alţii nu sunt la fel de norocoşi, fiind blocaţi de valoarea mare a impozitului pe tranzacţie.

Iniţiatorul legii privind darea în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, îi cere ministrului de Finanţe, Anca Dragu să clarifice situaţia impozitării pentru darea în plată astfel încât cei care renunţă la case să nu plătească impozitul la valoarea debitului restant, în caz contrar fiind mai bine ca Dragu să plece din Guvern

Daniel Zamfir cere modificarea Codului de Procedură Fiscală pentru ca persoanele care recurg la darea în plată să nu mai plătească impozitul la valoarea debitului restant.

”De ce notarii publici care provin din mediul privat au înţeles că persoana  care face darea în plată se află într-o situaţie extremă şi nu trebuie împovărată şi mai mult, reducând astfel taxele notariale cu 50%, iar dumneavoastră, doamnă ministru, insistaţi pe ideea impozitării procedurii de dare în plată la valoarea debitului restant?”, se adresează liberalul ministrului de Finanţe.

"Dacă nu vreţi, mai bine să plecaţi"

Zamfir susţine că menţinerea nivelului actual al impozitării riscă să elimine avantajele pentru datornic ale dării în plată. ”Ştiţi, doamnă ministru, că de cele mai multe ori valoarea debitului restant este cu mult mai mare decât valoarea iniţială a creditului sau a imobilului care urmează să fie dat în plată?! Ştiţi că valoarea asta include şi dobânzi şi de multe ori comisioane abuzive?! Mai ştiţi că în cazul procedurii de dare în plată costurile sunt mai mari decât la vânzarea unui imobil?! Cum vă puteţi gândi să percepeţi un impozit pe transfer de proprietate la valoarea soldului restant  unor oameni care nu obţin niciun venit, ci pierd totul?”, spune deputatul PNL.

El îi cere ministrului să renunţe la ”atitudinea cinică şi dispreţuitoare” la adresa românilor pe care ar fi arătat-o încă de la începerea mandatului. ”Puteţi să-i ajutaţi pe românii aflaţi în nevoie dar nu vreţi şi dacă nu vreţi, eu cred că trebuie să plecaţi!”, conchide Zamfir.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat luni că nu este necesară modificarea legislaţiei pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate în cadrul Legii dării în plată, deoarece legislaţia actuală este clară, iar parlamentarii au avut la dispoziţie un an pentru a stabili detaliile aplicării noului act normativ.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite