Preţurile au urcat cu 0,1% în aprilie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 0,65%. Alimentele s-au scumpit cu 0,33% în luna în care Ponta a anunţat reducerea TVA

Preţurile au urcat cu 0,1% în aprilie, rata anuală a inflaţiei a coborât la 0,65%. Alimentele s-au scumpit cu 0,33% în luna în care Ponta a anunţat reducerea TVA

Cel mai mult s-au scumpit în aprilie fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de categoria alte legume şi conserve de legume - 3,57%

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% faţă de martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,65%, în uşoară scădere, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,33% luna trecută, când premierul Victor Ponta a anunţat reducerea TVA la 9% din iunie, iar serviciile cu 0,07%, în timp ce mărfurile nealimentare au avut preţuri apropiate faţă de martie.

„Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,1%, în luna aprilie comparativ cu luna martie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,2%“, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
 
Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 5,25%, urmate de categoria „alte legume şi conserve de legume“ - 3,57%, fructe şi conserve din fructe - 3,27% şi legume şi conserve de legume - 2,08%. Scăderi mai semnificative ale preţurilor s-au consemnat la ouă, cu 6,85%, şi la fasole boabe şi alte leguminoase, cu 2,6%.
 
Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.
 
El a cerut ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.
 
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, cel mai mulu s-au scumpit ţigările (cu 0,83%), iar la servicii - transportul urban (1,44%).
 
Comparativ cu aprilie 2014, preţurile măsurate prin IPC au urcat cu 0,7%, iar prin IAPC cu 0,6%. Alimentele s-au scumpit cu 0,32%, mărfurile nealimentare cu 0,49%, iar tarifele serviciilor cu 1,67%.
 
Faţă de decembrie anul trecut, preţurile de consum au avansat cu 1,3%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,72%, a mărfurilor nealimentare cu 1,23% şi a serviciilor cu 0,64%. Cea mai mare creştere per total a fost raportată la energia electrică (5,01%).
 
„Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2014 - aprilie 2015) faţă de precedentele 12 luni (mai 2013 - aprilie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,1%“, se mai spune în comunicat.
 
Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.
 
Proiecţiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din februarie şi cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor. Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la începutul anului viitor de la 24% la 20%, întrucât decizia nu a fost încă adoptată.
 
„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anticipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţintă europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun“, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.
 
El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: