Preţul aurului, ţinta unor înţelegeri secrete timp de 10 ani. Ce bănci ar putea fi implicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieri, la ora 15:00 (ora Londrei), preţul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie
Ieri, la ora 15:00 (ora Londrei), preţul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie

Un indicator de referinţă al preţului aurului folosit la nivel global de companiile miniere, bijutieri şi bănci centrale pentru evaluarea aurului s-ar putea să fi fost manipulat timp de un deceniu de către băncile implicate în stabilirea acestuia, afirmă cercetători citaţi de Bloomberg.

Preţul de referinţă al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale.

Cum au fost depistate manipulările

Tiparele neobişnuite de tranzacţionare înregistrate pe piaţa de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit preţul folosit ca referinţă în conferinţa privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înţelegere secretă şi ar trebui investigate, arată într-o notă de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universităţii New York, şi Albert Metz, unul dintre directorii operaţionali ai Moody's.

"Structura indicatorului de referinţă indică o înţelegere secretă şi manipulare, iar datele empirice sugerează stabilirea artificială a preţului. Probabil participanţii (la stabilirea preţului, n.r.) colaborează între ei", arată cei doi.
Lucrarea de cercetare este prima care ridică posibilitatea ca cele cinci bănci care supraveghează în prezent indicatorul, folosit timp de un secol, să fi colaborat pentru manipularea cotaţiei de referinţă.

Replica trebuie să vină de la Societe Generale

Autorităţi din mai multe ţări analizează piaţa aurului, de circa 20.000 de miliarde de dolari, în contextul unor investigaţii de amploare privind manipularea unor indici de referinţă folosinţi pentru dobânzi şi cursul valutar.
Oficialii London Gold Market Fixing, compania care stabileşte cotaţia de referinţă pentru piaţa aurului şi este deţinută de cele cinci bănci, au precizat că cererile pentru comentarii trebuie transmise grupului Societe Generale, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a grupului.

Reprezentanţi ai Barclays, Deutsche Bank, HSBC şi Societe Generale au refuzat să comenteze asupra raportului de cercetare şi a viitorului indicatorului. Un purtător de cuvânt al Bank of Nova Scotia nu a răspuns unei cereri pentru comentarii.

Precedentul Libor, depistat de aceiaşi cercetători

Abrantes-Metz consiliază în privinţa indicilor financiari UE şi Organizaţia Internaţională a Comisiilor pentru Pieţe de Capital. Lucrarea sa din 2008, "Manipularea Libor?" a ajutat la descoperirea manipulării ratei interbancare de la Londra. Mai multe bănci, inclusiv Barclays şi UBS, au primit în total amenzi de circa 6 miliarde de dolari în acest caz.

Cum se stabileşte preţul aurului

Cotaţia aurului este stabilită zilnic în urma unor şedinţe, desfăşurate la 10:30 şi 15:00 (ora Londrei), ale celor cinci bănci membre ale grupului.

Conferinţele telefonice durează de obicei 10 minute, dar pot depăşi şi o oră.

Băncile declară câte lingouri de aur vor să vândă sau să cumpere la actualele preţuri spot, în interes propriu şi pentru clienţi. Preţul este redus sau crescut până când cantităţile de aur pe care băncile vor să le vândă sau să le cumpere se încadrează în limita a 50 de lingouri, circa 620 de kilograme.

Când se coboară sub acest prag, este stabilit preţul.

Traderii transmit schimbările în ofertă şi cerere clienţilor în timpul şedinţei şi primesc noi comenzi de vânzare şi cumpărare, potrivit site-ului companiei London Gold Market Fixing, pe care sunt publicate rezultatele.
La 15:00 joi, preţul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie.

Variaţiile neobişnuite au început în 2004

Cercetătorii au verificat datele disponibile pentru tranzacţiile pe piaţa spot în perioada 2001-2013 pentru a identifica mişcările bruşte şi inexplicabile, care ar putea indica acţiuni ilegale.

Începând din 2004 au observat variaţii neobişnuit de puternice în timpul conferinţei de la ora 15:00 a celor cinci bănci. Aceste variaţii nu au avut loc în timpul şedinţei de dimineaţa sau înainte de 2004.

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a anunţat în ianuarie că se va retrage din grupurile care stabilesc cotaţii pentru aur şi argint.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite