Portretul-robot al datornicului care dă în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre românii care apelează la darea în plată au o vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani, un grad de îndatorare de 74% şi un sold mediu al creditului de 64.000 de euro.

Băncile comerciale au primit 5.366 de notificări de dare în plată de la intrarea în vigoare a legii în luna mai şi până la sfârşitul lui septembrie, peste trei sferturi dintre ele fiind recepţionate de numai opt instituţii de credit, potrivit datelor din Raportul asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţională a României (BNR).

Peste două treimi din notificări sunt supuse unui proces de contestare şi sunt în diverse stadii de analiză juridică. Creditele date în plată cumulează 1,56 miliarde de lei (345 de milioane de euro), respectiv 1,4% din totalul împrumuturilor acordate populaţiei şi 2,8% din cele ipotecare, potrivit datelor BNR.  

Peste 93% din creditele date în plată de românii care nu şi-au mai putut plăti ratele sunt în valută – 49% sunt în euro, iar 44% din în franci elveţieni, acestea fiind acordate în perioade în care băncile aveau standarde de creditare a populaţiei mai puţin stricte, înainte de 2009. 

Cele 5.366 de notificări au fost depuse de 4.674 debitori - 4.639 de persoane fizice (din care persoane fizice rezidente 4.634) şi 35 persoane fizice pentru credite acordate persoanelor juridice (circa 1% din numărul notificărilor şi debitorilor). „De regulă, se notifică un singur credit, dar 534 debitori au notificat darea în plată pentru cel puţin două credite. Dintre aceşti debitori, 454 au notificat două credite, 93 între trei şi cinci credite, respectiv şase debitori au notificat peste cinci credite. Imperfecţiunile redactării legii au permis notificarea asupra dării în plată a bunurilor imobile ce garantează mai multe credite ale

aceluiaşi debitor, fiind o formă de transfer către creditori a pierderilor din deciziile de investiţii asumate de debitori“, se arată în raportul BNR.   

Debitorii (persoane fizice rezidente) care apelează la darea în plată au o vârstă medie de 43 ani, prezintă un grad de îndatorare de 74% şi au un sold mediu al creditului

de circa 290.000 lei (64.000 de euro).

Impact redus de CCR

În luna octombrie, Curtea Constituţională a admis o serie de excepţii de neconstituţionalitate cu privire la Legea dării în plată. 

„Drepturile debitorilor de a da în plată bunul imobil se poate aplica numai în măsura în care instanţa judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii. Impreviziunea intervine atunci când în executarea contractului a intervenit un eveniment excepţional ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil de părţi la data încheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiei debitorului“, se arată în raportul BNR. 

În acest context, banca centrală estimează că impactul implementării Legii dării în plată asupra instituţiilor de credit să fie semnificativ mai redus decât estimările iniţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite