PensionsEurope solicită Guvernului României să protejeze arhitectura sistemului de pensii private

PensionsEurope solicită Guvernului României să protejeze arhitectura sistemului de pensii private

Predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure pensionarea decentă a peste 7 milioane de români care contribuie la Pilonul II, spune Matti Leppälä, CEO şi secretar general al PensionsEurope. El face un apel la Guvern să nu introducă măsuri care ar putea deteriora rolul pensiilor private în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) împreună cu alte 14 mari asociaţii financiare din România au semnat o declaraţie comună prin care invită Guvernul României să protejeze arhitectura sistemului privat de pensii. PensionsEurope susţine această declaraţie. Reformele bune în materie de pensii ar trebui să se bazeze pe o analiză aprofundată şi pe obiective pe termen lung privind adecvarea şi durabilitatea”, a declarat Leppälä.

Potrivit PensionsEurope, România se confruntă cu mari provocări demografice, care sunt mult mai mari decât cele ale altor ţări din UE. Populaţia ţării a scăzut cu aproximativ 3,5 milioane de cetăţeni în ultimii 30 de ani şi se preconizează că va scădea cu alte 4,7 milioane până în 2070. Declinul demografic este reflectat de o agravare severă a ratei dependenţei demografice (rata vârstnicilor / populaţie activă), care este proiectată să crească de la 26,3% în 2016 la 56,7% în 2060. Aceasta înseamnă că vor exista mai puţin de două persoane de vârstă activă pentru fiecare pensionar. Faptul că mai puţini oameni activi vor trebui să susţină un număr din ce în ce mai mare de pensionari pune o presiune extremă asupra finanţelor publice ale ţării şi necesită măsuri menite să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului de pensii din România.

Raportul Pensions Adequacy 2018, publicat în aprilie de Comisia Europeană, evidenţiază faptul că, deşi sistemul de pensii din România asigură în prezent o bună înlocuire a veniturilor din muncă, situaţia se va schimba între 2016 şi 2056, deoarece rata de înlocuire teoretică a pensiilor publice din România - pensii versul salarii - va mai mult de jumătate în toate scenariile. Vor exista consecinţe concrete şi alarmante asupra pensiilor şi este clar că un sistem de pensii publice de tip „pay-as-you-go” nu va fi suficient. Oamenii trebuie să economisească pentru propriile lor pensii.

„PensionsEurope este convins că cea mai importantă măsură de a obţine pensii adecvate şi durabile pe termen lung este încurajarea şi facilitarea pensiilor finanţate privat. România a dezvoltat cu rezultate foarte bune sistemul de pensii finanţate privat, aşa-numitele pensii din cadrul Pilonului II. În noiembrie 2017, Guvernul român a decis să reducă contribuţiile la pensiile din Pilonul II la 3,75%, în loc să le crească la 6% faţă de 5,1% din 2017, conform prevederilor legale. Am auzit rapoarte alarmante că, în următoarele luni, guvernul ar putea lua măsuri suplimentare pentru a revizui proiectarea pensiilor private”, atrage atenţia asociaţia.

PensionsEurope invită astfel Guvernul român să salveze actualul cadru legislativ şi legislativ al pensiilor private.

Este important să existe niveluri adecvate de contribuţie, spune PensionsEurope, subliniind faptul că, în contextul semestrului UE, Comisia Europeană a analizat situaţia sistemului de pensii din România în raportul său de ţară, criticând reducerea contribuţiilor direcţionate către cel de-al doilea pilon, măsură despre care susţine că a fost „declanşată de către preocupările fiscale pe termen scurt şi nu de performanţele financiare” şi că „reforma pensiilor din Pilonul II ar putea slăbi viabilitatea pensiilor şi performanţa pieţei locale de capital”. Comisia a subliniat, de asemenea, că „situaţia financiară şi funcţionarea fondurilor private de pensii din România nu a fost o problemă”.

Potrivit datelor OECD, acestea au fost printre fondurile de pensii cu cele mai bune performanţe din noile state membre ale UE, în anul 2016, împreună cu sistemele din Polonia şi Croaţia.

De mare importanţă este şi continuarea participării obligatorii la cel de-al doilea pilon. Oamenii trebuie să participe şi să-şi salveze propria pensie, mai evidenţiază PensionsEurope.

Asociaţia subliniază faptul că acum 10 ani România a luat decizia corectă de a înfiinţa un sistem de pensii cu mai mulţi piloni şi este important ca Guvernul actual să respecte şi să implementeze acest lucru.

„Fondurile de pensii joacă un rol important în creşterea economică şi pe pieţele financiare, iar economiile private de pensii ar trebui încurajate pentru a compensa beneficiile potenţiale mai mici ale pensiilor de stat. Îndemnăm Guvernul român să protejeze rolul pensiilor private şi să nu ia măsuri suplimentare care vizează deteriorarea rolului pensiilor finanţate privat”, mai arată PensionsEurope.

 

citeste totul despre: