Pensiile speciale au crescut cu 74% în numai patru ani. România cheltuie aproape 5 miliarde lei lunar cu pensiile privilegiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani si pensii speciale

Pensiile speciale au crescut cu 74% în numai patru ani. Dacă în iunie 2016 statul plătea 2,85 miliarde lei pe aceste pensii pentru privilegiaţi, în iunie 2020 cheltuielile cu aceste pensii au crescut la 4,97 miliarde lei, arată un calcul realizat de deputatul USR Claudiu Năsui.

„În 4 ani de zile, suma pe care o plătim pentru pensiile speciale a crescut cu 74%. Într-o ţară în care statul ne ia aproape jumate din salariul, şi care taxează salariile mici cel mai dur din Europa, noi să ducem în spate şi peste 7 categorii de pensionari speciali. Pensiile speciale sunt privilegii scumpe şi care, din păcate pentru noi, au devenit tot mai scumpe în ultimii 4 ani. Tot mai scumpe şi tot mai multe”, afirmă Claudiu Năsui.

El reaminteşte că, acum 4 ani, primarii şi viceprimarii nu primeau pensie specială, iar acum primesc. „Graţie codului administrativ, trecut de către PSD prin parlament, la care PNL s-a abţinut şi pe care USR l-a atacat la CCR cu semnăturile PMP. Am reuşit atunci atacul şi CCR a desfiinţat practic codul cu pensii speciale cu tot. Din păcate, însă, a revenit prin OUG dat de guvernul PSD. Cum de au reuşit primarii asta? Simplu, sunt printre cei mai importanţi oameni în politică. Pentru că ei pun în mişcare maşinăria de vot, mai ales în mediul rural sau oraşe mici. Maşinărie de vot de care au nevoie cei din structurile centrale. Şi iată cum o mână spală pe cealaltă. Cu o asemenea putere, întrebarea de fapt e cum de nu şi-au dorit pensii speciale de mai devreme?”, afirmă Năsui.

El afirmă că, dacă nu mai vrem să plătim 5 miliarde de lei doar în pensii speciale la fiecare jumătate de an, trebuie să ne asigurăm că punem corect ştampila de vot începând de acum, de la locale.

„USR a fost singurul partid care a avut o politică clară şi coerentă împotriva pensiilor speciale. De când am intrat în parlament în 2016 şi până acum, am depus un proiect pentru desfiinţarea lor şi altul pentru impozitarea lor cu 90%. Desfiinţarea acestor pensii speciale, nemeritate şi discriminatorii, date de cei influenţi către cei influenţi, trebuie să fie o prioritate pentru oricare guvernare”, conchide Năsui.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite