ASF nu a identificat probleme în urma verificării deţinerilor de acţiuni ale fondurilor de pensii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat verificările cerute fondurilor de pensii private în privinţa deţinerilor de acţiuni şi nu a identificat probleme. ASF a decis să oprească pentru două zile fondurile de pensii de la tranzacţionarea pe bursă, pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii, după ce au apărut informaţii despre furtul de acţiuni în valoare de 200.000 de euro din contul şefei misiunii IFC din România.

„Din verificările făcute în zilele de 20 şi 23 septembrie 2013, atât de către administrator, cât şi de către ASF, nu rezultă că deţinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activităţi de natură să pună în pericol deţinerile participanţilor. Demersul a constatat că portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzacţiile efectuate de fondurile de pensii în perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate în custodie la 23 septembrie 2013“, se arată într-un comunicat al ASF. .

Reprezentanţii ASF precizează că verificările, de natură preventivă, au luat în calcul posiblitatea ca deţinerile de acţiuni să se afle atât la custozi, cât şi la intermediari sau la Depozitarul Central. Toţi administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu instituţii bancare care oferă şi servicii de custodie, iar verificările au constatat că toate fondurile de pensii utilizează efectiv serviciile de custodie ale băncii depozitare.

Alte măsuri ale ASF, care ar putea rezulta după aceste verificări, urmează să fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii în vederea maximizării siguranţei funcţionării sistemului de pensii private.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să monitorizeze cu atenţie piaţa în scopul maximizării protecţiei oferite beneficiarilor de servicii aferente pieţei financiare non-bancare“, se mai arată în comunicatul transmis de ASF.

La finele lunii iulie, Pilonul II avea 5,93 milioane de clienţi şi active de 11,96 miliarde lei. Pe Pilonul III, activele au ajuns 711,1 milioane lei care aparţin unui număr de 303.364 participanţi.

Plasamentele în acţiuni de pe Pilonul II şi Pilonul III reprezentau aproximativ 11% din activele cumulate ale acestor fonduri. Fondurile de pe Pilonul II au 10,84% din active în acţiuni (1,3 miliarde lei), iar acţiunile din portofoliile fondurilor de pe Pilonul III sunt de 103,7 milioane de lei (14,56% din active).

Cele mai mari plasamente ale fondurilor de pensii de pe cei doi piloni sunt în titluri de stat, 72,89% (8,72 miliarde lei) în cazul Pilonului II şi 66,68% (475 milioane lei) pe Pilonul III.

Fondurile de pensii sunt unii dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de capital din România, iar plasamentele sunt pe termen lung.

Un grup de opt persoane au furat acţiuni la SIF-uri în valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro) deţinute de Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a International Finance Corporation (IFC), folosindu-se de un buletin fals şi de o persoană cu înfăţişarea apropiată de cea a oficialului. Cazul furtului de acţiuni este pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzaţi fiind deja în arest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite