Pe drumul spre pârtie, cel mai ieftin e cu trenul. Ce tarife practică transportatorii pe calea ferată şi pe şosele

Pe drumul spre pârtie, cel mai ieftin e cu trenul. Ce tarife practică transportatorii pe calea ferată şi pe şosele

CFR Călători este surclasată de transportatorii privaţi pe rustele scurte, dar nu are concurenţă pe distanţele lungi

O comparaţie între costurile cu transportul dintre Bucureşti şi principalele staţiuni montane din ţară, realizată de „Adevărul“, arată că varianta pe calea ferată este cea mai convenabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe ruta Bucureşti-Braşov, spre exemplu, transportatorii feroviari - aflaţi într-o concurenţă acerbă - percep tarife de la 30 de lei (Softrans, cu vestitul „tren SF“ Hyperion) la 40 de lei (Regiotrans).

Transportatorul de stat, CFR Călători, are o ofertă numită „Trenurile Zăpezii“, cu 35 de lei pentru un bilet pe ruta Bucureşti-Braşov, ofertă care se accesează, însă, numai în anumite condiţii.

Pe aceeaşi rută, transportatorii rutieri au cam pierdut lupta cu concurenţa feroviară, percepând tarife de 44-45 de lei, în condiţiile unei călătorii mai puţin comode şi mult mai riscante.

În fine, cu un automobil costurile de transport se apropie de sumele percepute de feroviari, dar numai cu condiţia ca acel automobil să fie ocupat de patru persoane. Costul total, estimat la 120-130 de lei dus-întors, devine rezonabil dacă se împarte la patru.

Pentru ruta Braşov - Poiana Braşov, regia locală de transport (RATBV) pune la dispoziţie Linia 20, cu un preţ de 5 lei/călătorie. Aşadar, cea mai ieftină variantă Bucureşti - Poiana Braşov este cu trenul şi cu autobuzele RATBV, costul total dus-întors fiind ceva mai mic de 80 de lei.

Pentru staţiunile de pe Valea Prahovei, Softrans este din nou liderul pieţei la preţurile biletelor de transport (Bucureşti-Sinaia sau Bucureşti-Predeal), cu 25 de lei, urmat de CFR Călători (27,7 lei), Regiotrans (30 de lei).

Transportatorii rutieri sunt cei mai pretenţioşi, cu preţuri de peste 35 de lei călătoria.

CFR Călători este dominantă pe rutele lungi

Pentru celelalte staţiuni din ţară, cum ar fi cele din Parâng, Neamţ sau Bucovina, CFR Călători nu mai are concurenţă pe calea ferată, iar cea rutieră este net depăşită.

Atenţie, însă, că oferta „Trenurile Zăpezii“ nu se aplică la toate trenurile care fac legătura dintre Bucureşti şi aceste staţiuni.

Pentru Bucureşti-Petroşani (de unde se accesează staţiunile din Parâng şi Straja), preţul este redus la 58,9 lei numai pentru două dintre garnituri, restul fiind tarifate cu 78,5 lei.

Aceleaşi tarife (58,9 lei la „Trenurile Zăpezii“, respectiv 78,5 lei la celelalte) sunt percepute şi pe ruta Bucureşti - Piatra Neamţ, iar pe ruta Bucureşti - Vatra Dornei tarifele sunt de 75,7 lei la „Trenurile Zăpezii“ şi de 101 lei la celelalte.

De aceea, cel mai bine este să vă informaţi din timp pentru a prinde trenurile care se încadrează în oferta de iarnă a CFR Călători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările