„Patimile” burselor din ultimele trei secole. Care au fost cele mai mari 10 crize?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omenirea şi-a readus aminte de ce înseamnă o criză financiară şi ce înseamnă o bulă speculativă după recesiunea începută în 2008. Care au fost însă cele mai importante momente de panică trăite de investitori pe burse în ultimele trei secole?

Locul 10 – Caderea fulger a bursei americane (Flash crash)

In 2010, investitorii de pe Bursa din New York au trait un adevarat iad cand indicele Dow Jones s-a prabusit cu 1.000 de puncte (circa 9%), pentru ca dupa doar cateva minute acesta sa revina la nivelul initial, scrie therichest.com.

Scaderea de la acel moment a parut sa fie un eveniment unic, insa asa-zise “caderi fulger” au mai existat pana astazi. Cel mai ingrijorator ramane faptul ca nici pana acum nu se stie cauza exacta a evenimentului din 6 mai 2010. Printre teoriile vehiculate sunt ordinele plasate de software-uri de tranzactionare bazate pe algoritmi, sau pur si simplu o eroare umana in urma careia au fost plasate ordine imense in piata.

Locul 9 – Panica din 1857

Speculatia era cuvantul de ordine in secolul 19, iar in 1857 subiectul preferat erau caile ferate. Ohio Life and Insurance Company a facut la acel moment o serie de investitii riscante in industria feroviara, in urma carora compania de asigurari s-a prabusit pe bursa si a generat un val de panica pe Wall-Street. Investitorii s-au grabit sa isi retraga banii la acel moment, fapt care in cele din urma a dus la inchiderea a 900 de banci de investitii pana la sfarsitul anului si, in cele din urma, la caderea economiei americane. Multe persoane si-au pierdut averea in acea perioada, inclusiv presedintele SUA Ulysses S. Grant.

Locul 8 – Lunea Neagra (Black Monday)

Luni, 19 octombrie 1987, a fost inregistrata cea mai mare scadere zilnica din istoria bursei americane. Piata s-a prabusit cu 22,6% in aceasta sedinta de tranzactionare, asta dupa ce si in zilele anterioare indicii pierdusera circa 8%.

Declaratiile publicate de Guvern in legatura cu deficitul comercial au fost considerate de investitori ca unul dintre principalele elemente care au cauzat “Lunea Neagra”. Spre deosebire de alte crize de pe burse, Lunea Neagră nu a avut urmări grave, in perioada urmatoare nefiind inregistrata nicio recesiune. Totusi, politicienii au invatat ca sa fie retinuti in declaratii atunci cand vine vorba de politica monetara.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite