Panouri solare pentru românii neracordaţi la reţeaua de energie electrică. Lista gospodăriilor beneficiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodăriile izolate neracordate la reţeaua electrică pot cere de la stat, de astăzi, câte 25.000 de lei pentru a-şi cumpăra şi instala sisteme fotovoltaice. Peste 9.000 de gospodării vor putea fi finanţate.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice demarează în data de 10 aprilie şi se va încheia în data de 10 iulie, urmând să fie implementat în fiecare an de acum încolo.

Programul, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), este menit să îi ajute pe românii care locuiesc în gospodării izolate şi neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Mai precis, sunt vizaţi cei care au o casă situată la o distanţă de cel puţin doi kilometri faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

„Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin de 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali”, anunţă AFM.

Finanţarea totală alocată acestui program este de 230 de milioane de lei, iar suma maximă pe care o poate solicita o gospodărie este de 25.000 de lei. Prin urmare, circa 9.200 de gospodării pot accesa aceşti bani. Potrivit AFM, finanţarea este nerambursabilă şi acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice.

Cheltuielile care vor fi acoperite: achiziţia sistemului fotovoltaic –  panou fotovoltaic, încărcător, baterii, invertor, etc. – pentru o putere de cel puţin 1 kwp,  achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare, montajul şi punerea în funcţiune, TVA aferentă.

AFM a publicat deja lista primăriilor care pot depune cereri de finanţare, cu numărul de gospodării şi sumele alocate acestora. De aici, primăriile se vor ocupa de obţinerea banilor. Fiecare primărie poate depune cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în listă. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite