Patru ani de criză. Tu cum i-ai petrecut?

Patru ani de criză. Tu cum i-ai petrecut?

În urmă cu patru ani, între români şi criza economică eradistanţă de-un ocean şi-un continent. Pe 12 septembrie 2008, una dintre cele mai mari bănci din SUA anunţa că este la un pas de faliment. „România nu va intra în criză!“, repetau politicienii de la Bucureşti. Aşa că românii continuau să-şi cumpere case în plin boom imobiliar, făceau credite cu buletinul şi mergeau în vacanţe pe care nu şi le permiteau. Tu ce „ţepe“ ai luat în patru ani?

Rompetrol scumpeşte benzina cu cinci bani pe litru, după ce Lukoil a făcut luni aceeaşi mutare

Rompetrol scumpeşte benzina cu cinci bani pe litru, după ce Lukoil a făcut luni aceeaşi mutare

Preţul benzinei se apropie de şapte lei litrul, după ce Rompetrol a scumpit marţi carburanţii, iar Lukoil a majorat preţurile două zile la rând. Rompetrol a majorat preţurile sortimentelor de benzină comercializate în staţiile proprii cu 5 bani pe litru, astfel că benzina Alto 101 costă în prezent 6,86 lei pe litru, în timp ce sortimentul Efix 95 s-a scumpit de la 6,16 lei la 6,21 lei/litru.

Companiile americane se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro | fmi

Companiile americane se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro

Marile grupuri bancare şi giganţii industriali din SUA au început să-şi ia măsuri de protecţie faţă de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro. Bank of America ia în calcul să trimită camioane de bani gheaţă la graniţele statului elen pentru a-şi ajuta clienţii, iar Ford şi-a adaptat sistemele electronice pentru a putea procesa şi tranzacţiona în orice moment o nouă monedă grecească, fie ea drahmă sau oricare alta.

Leul începe săptămâna cu aprecieri în faţa euro

Leul începe săptămâna cu aprecieri în faţa euro

Moneda naţională s-a apreciat la începutul sesiunii interbancare de luni, iar cursul a coborât până la 4,4590 lei/euro. Vineri, Banca Naţională a României a publicat un curs de referinţă de 4,4819 lei/euro, reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni.

Un interviu cu Daniela Gabor, profesoară de economie şi macro-finanţe la Universitatea West of England, Bristol, şi candidată pentru europarlamentarele din lista Demos despre importanţa băncilor centrale în timpuri de criză, despre nevoia de reformă în zona euro, despre colaborarea ei cu Joseph Stiglitz şi cercetarea finanţelor din zona gri.

acum 6 luni · comentarii (5)

Partidele la putere se pot baza fără probleme pe voturile acestor cetăţeni conştiincioşi la viitoarele alegeri, chiar dacă numărul acestora se va diminua din cauza deceselor ce vor surveni între timp. Aceasta nu-i o problemă pentru aspiratoarele de voturi, deoarece numărul decedaţilor va fi înlocuit şi înmiit cu alţi doritori să pună ştampila pe roşu, care vor fi doritori să-şi arate recunoştinţa faţă de marele partid!

acum 10 luni · comentarii (0)

Miniştrii de Finanţe ai Franţei şi Germaniei au propus formarea unui buget al zonei euro menit să reducă discrepanţele economice. Propunerea e de bun-simţ, având în vedere incompletitudinea uniunii monetare ca arhitectură instituţională şi aranjamente de politici. De mult timp, experţi şi responsabili politici îmbrăţişează teza că lipsa aranjamentelor de ordin fiscal (ce nu trebuie reduse la „reguli”) e o carenţă majoră a funcţionării zonei euro.

acum 1 an · comentarii (1)

Se măreşte salariul minim pe economie, zice Lia-Olguţa Vasilescu, de la 1 noiembrie. Şi, desigur, deja se aude corul celor care deplâng „lipsa productivităţii“ care să acopere un salariu minim de 2.050 lei (445 euro), în acelaşi timp în care restul dintre noi ar trebui să ne bucurăm că cei mai săraci şi precari dintre angajaţii români vor câştiga 68 lei în mână de la anul.

acum 1 an · comentarii (12)

Discuţiile despre salariu. Şi ce salariu vreţi? Păi depinde de job, nu? Păi cum depinde de job? Pentru două joburi diferite cereţi două salarii diferite? Păi nu e logic aşa? Dacă e un job cu responsabilitate mai mare, trebuie să primesc un salariu mai mare, evident! Şi se uită ironic şi cu subînţeles la mine, ia uite şi la ăsta ce întrebare stupidă îmi pune...

acum 1 an · comentarii (14)

România a stabilit, indirect, printr-un act normativ, ceea ce cu câteva zile în urmă un oficial al ANRM afirma, bursa de gaze din România este complet imatură, pecetluind subordonarea referenţială a României la Bursa de Gaze la Viena, dar dând şi un semnal de neîncredere faţă de Bursa de Gaze din România (pentru că dacă nici statul nu are încredere în ea de ce ar avea altcineva).

acum 2 ani · comentarii (0)