Oraşele în care pâinea costă 16 dolari, iar tunsul 119. Topul celor mai scumpe şi celor mai ieftine metropole din lume

Oraşele în care pâinea costă 16 dolari, iar tunsul 119. Topul celor mai scumpe şi celor mai ieftine metropole din lume

Singapore FOTO 123 RF

Un amplu studiu efectuat, la nivel mondial, asupra preţurillor la produsele şi serviciile de bază din 2018, precum alimentele, transportul, utilităţile sau chiriile, evidenţiază cele mai scumpe şi cele mai ieftine oraşe din lume.

Potrivit Economist Intelligence Unit, Parisul, care s-a clasat pe poziţia a doua anul trecut, este unul dintre cele patru oraşe europene din Top 10, alături de Zurich, Geneva şi Copenhaga.
 
Parisul a fost constant în clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume, încă din 2003, când era “extrem de scump” să trăieşti în capitala Franţei.
 
„Alcoolul, transportul şi tutunul sunt foarte scumpe, în comparaţie cu alte oraşe europene”, spune realizatorii analizei.
 
De exemplu, costul unei tunsori pentru femei este de 119 euro la Paris, comparativ cu 74 de euro la Zurich sau 53 de euro la Osaka.
 
“Oraşele europene tind să aibă cele mai mari preţuri în ceea ce priveşte costurile cu locuirea, îngrijirea personală, recreerea şi distracţiile – Parisul fiind reprezentativ la fiecare din aceste categorii”, potrivit analizei, citate de CNN.
 
Topul celor mai scumpe oraşe din lume:

 
De cealaltă parte, inflaţia şi volatilitatea monedelor naţionale au făcut ca oraşe din ţări precum Argentina, Brazilia, Turcia sau Venezuela să scadă masiv în clasamentul costului vieţii.
 
Caracas, capitala Venezuelei, unde inflaţia a ajuns la 1.000.000% anul trecut, este cel mai ieftin oraş în ceea ce priveşte costurile vieţii. Asta pentru străini.
 
Localnicii duc, însă, o adevărată luptă pentru supravieţuire în fiecare zi, din cauza inflaţiei şi a reducerii puterii de cumpărare. De exemplu, preţul unei cafele în Caracas este de 400 bolivari, aducă 0,40 euro, dar cei mai mulţi venezueleni nu şi-o permit.
 
Istanbul (locul 120) şi Bucureşti (locul 118) sunt în 2019 în topul celor mai ieftine oraşe europene în care să trăieşti.
 
Potrivit Economist Intelligence Unit, numărul în creştere a oraşelor care devin tot mai ieftine este o consecinţă a crizelor economcie şi politice din tot mai multe zone ale lumii.
 
Cele mai ieftine oraşe din lume:
 
1. Caracas (Venezuela)
 
2. Damasc (Siria)
 
3. Tashkent (Uzbekistan)
 
4. Almaty (Kazakhstan)
 
5. Bangalore (India)
 
6. Karachi (Pakistan) / Lagos (Nigeria)
 
7. Buenos Aires (Argentina) / Chennai (India)
 
8. New Delhi (India)
 
Studiul analizează 133 de oraşe din 93 de ţări, comparând costurile medii pentru 160 de categorii, de la alimente, îmbrăcăminte, îngrijirea personală, divertisment până la transporturi şi plata utilităţilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: