Oficialii europeni vor să interzică folosirea bitcoin în tranzacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a adoptat joi noi reguli menite să combată spălarea banilor şi finanţarea terorismului, printre care şi obligativitatea impusă proprietarilor de monede virtuale de a le converti în euro dacă vor să cumpere ceva.

Deputaţii europeni au aprobat joi - cu 574 de voturi pentru, 13 voturi şi 60 de abţineri – noi reguli pentru combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului, Directivă care va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a pune în aplicare noile reguli.

Noile reguli prevăd că proprietarii de bitcoin sau alte monede virtuale vor fi obligaţi să le schimbe în euro înainte de a cumpăra ceva, dar şi diminuarea pragului pentru identificarea deţinătorilor de cartele preplătite anonime la 150 de euro (înainte era de 250 de euro). 

„Scopul este de a îndepărta banii murdari din sistemul bancar european. Băncile trebuie să ştie cine stă în spatele fiecărui cont. Există două probleme cu banii murdari, una este că distrug economia, iar cealaltă că pot finanţa terorismul”, a declarat coraportorul Krišjānis Kariņš (PPE, LV).

„Am clarificat că, dacă nu doriţi să arătaţi cine este proprietarul, va fi dificil să faceţi afaceri în Europa”, a adăugat  Judith Sargentini, precizând că „autorităţile franceze au insistat asupra acestui lucru, spunând că maşinile închiriate folosite în atacurile din Franţa au fost plătite prin cartele anonime”.

 Verificarea deţinătorilor de monede virtuale

În încercarea de a pune capăt anonimatului asociat cu monedele virtuale, platformele de schimb valutar virtual şi furnizorii de cartele preplătite vor trebui, ca şi băncile, să aplice controale de due diligence pentru clienţi, inclusiv cerinţele de verificare a clienţilor.

Aceste platformele de schimb valutar virtual şi furnizorii de cartele preplătite vor fi înregistraţi şi verificaţi periodic.

Alte măsuri convenite ca parte a actualizării Directivei includ criterii mai stricte pentru a evalua dacă ţările din afara UE prezintă un risc sporit de spălare a banilor şi de supraveghere mai atentă a tranzacţiilor care implică cetăţeni din ţări riscante (inclusiv posibilitatea sancţiunilor); protecţia avertizorilor care raportează spălarea banilor (inclusiv dreptul la anonimat); o extindere a directivei pentru a acoperi toate formele de servicii de consultanţă fiscală, agenţi de închiriere, dealeri de artă, precum şi furnizori de portofel electronic şi furnizori de servicii virtuale de schimb valutar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite