Oficial: Alocaţiile cresc cu 20% de la 1 septembrie. Când vor fi dublate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Violeta Alexandru FOTO Mediafax Alexandru Dobre
Ludovic Orban şi Violeta Alexandru FOTO Mediafax Alexandru Dobre

Ministerul Muncii propune dublarea etapizată a alocaţiilor, până în anul 2022, prima creştere urmând să aibă loc la 1 septembrie, de 20%, a anunţat ministrul Violeta Alexandru, în deschiderea şedinţei de Guvern.

„Vom prezenta proiectul ordonanţei de urgenţă care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii, în cuantumul de 300 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani, respectiv de 600 lei pentru copii între 0 şi 2 ani şi pentru cei cu dizabilităţi. Calendarul pentru a putea avea suportul necesar în bugetul de anul acesta şi cel pentru anii următori va fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat: de două ori pe ani anul viitor, la 1 ianuarie şi la 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”, a declarat ministrul Muncii Violeta Alexandru.

Practic, alocaţia dublată va fi la data de 1 iulie 2022, a explicat premierul Ludovic Orban.

Cât se cheltuie din buget pentru alocaţii

Sumele în plată pentru alocaţiile copiilor vor ajunge la sfârşitul anului 2022 la 14 miliarde de lei, în condiţiile în care impactul bugetar al creşterii acestor alocaţii pentru perioada rămasă din acest an este de 500 de milioane de lei, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la sfârşitul şedinţei de Guvern.

„Impactul bugetar în estimarea pe care am făcut-o este de 500 de milioane de lei pentru perioada de până la sfârşitul anului. Anul viitor se adaugă sumelor în plată încă 3 miliarde de lei, vorbesc de 2021, iar în 2022 încă 2,8 miliarde de lei. Practic, la sfârşitul anului 2022, vom ajunge la 14 miliarde de lei în plată pentru alocaţiile din România”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Violeta Alexandru a precizat că în cursul zilei de joi va discuta cu membrii Consiliului Economic şi Social şi cu cei ai Consiliului Legislativ pentru a obţine avizele necesare care trebuie să însoţească acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă. „Prezentarea de astăzi (din şedinţa de Guvern - n. r.) a fost făcută în primă lectură, urmând ca în cursul zilei de mâine să mă ocup personal pentru a discuta atât în Consiliul Economic şi Social, cât şi în Consiliul Legislativ, astfel încât vineri să am toate aceste avize gata şi să putem aproba forma finală, în funcţie de ce recomandări vor avea Consiliul Economic şi Consiliul Legislativ, după caz”, a explicat ea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite