Obligaţiunile „Centenar“ s-au vândut ca pâinea caldă. De ce s-au îngrămădit românii să împrumute statul

Obligaţiunile „Centenar“ s-au vândut ca pâinea caldă. De ce s-au îngrămădit românii să împrumute statul

Titlurile de stat achiziţionate de români în cadrul emisiunii au intrat vineri la tranzacţionare pe bursă

Peste 20.000 de români au investit în titluri de stat, împrumutând astfel Ministerul Finanţelor pe o perioadă de doi ani, întrucât condiţiile acestui instrument de economisire sunt mai avantajoase decât în cazul unui depozit bancar.

În condiţiile în care tot mai puţine bănci oferă câştiguri real pozitive la depozite, din cauza dobânzilor în scădere şi a comisioanelor percepute, românii cu economii au ales să-şi investească banii în titlurile de stat scoase la vânzare pentru populaţie.

Emisiunea de titluri de stat oferă dobânzi peste media bonificaţiilor oferite de bănci la depozite, câştigul nu este impozitat, iar cei care le achiziţionează participă la o tombolă după perioada de doi ani de economisire.

În aceste condiţii, emisiunea lansată de Ministerul Finanţelor s-a dovedit a fi un succes: titlurile de stat pentru populaţie au fost suprasubscrise de peste şapte ori, cererea totală ajungând la 735,3 milioane de lei (echivalent cu 165 de milioane de euro), în condiţiile în care valoarea orientativă a ofertei a fost de 100 de milioane de lei, iar 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri, de 16 ori mai mulţi decât cei care au participat la emisiunea din 2015.

Pentru a acoperi întreaga cerere, Ministerul Finanţelor a suplimentat emisiunea.

Trei achiziţii pe minut

„Este cel mai mare succes înregistrat în urma unei emisiuni de titluri de stat adresate populaţiei. Au fost circa trei subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe oră. Acest lucru demonstrează încrederea cetăţenilor în statul român şi faptul că era nevoie de un astfel de instrument de economisire în piaţă“, a afirmat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la un eveniment organizat la Bursa de Valori Bucureşti, unde pot fi tranzacţionate aceste titluri începând de vineri.

„Aşa cum am declarat încă de la început, întreaga cerere va fi onorată“, a precizat ministrul.

Numărul românilor care au ales să cumpere titluri de stat, împrumutând astfel Ministerul Finanţelor pe o perioadă de doi ani, este aproape dublu faţă de cei care au ales să doneze pentru „Cuminţenia Pământului“ - opera lui Constantin Brâncuşi.

Dobândă mai bună decât la bănci

Succesul ofertei a fost stimulat în primul rând de dobânda oferită de stat, de 2,15% pe an, peste dobânzile oferite în acest moment de bănci. Un alt avantaj important pentru investitori este faptul că veniturile generate de deţinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate, spre deosebire de veniturile din dobânzile bancare, care sunt taxate cu 16%.

Pentru a spori atractivitatea titlurilor de stat din emisiunea dedicată centenarului Marii Uniri, Ministerul Finanţelor va organiza o loterie aniversară la scadenţă (în 2018), prin care 100 de persoane care au cumpărat titluri de stat vor câştiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deţinute.

În plus, spre deosebire de obligaţiunile emise anul trecut pentru populaţie, titlurile din actuala emisiune vor avea o lichiditate garantată, pentru că vor fi acceptate de către Banca Naţională a României (BNR) drept garanţie (contrapartidă) la licitaţiile repo prin care finanţează băncile.

Concret, băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor să obţină numerar înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat de la bursă, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018, în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare, inflaţiei sau riscului asociat statului român.

Titlurile, scadente în 2018, au o valoare nominală de 100 de lei, iar o singură persoană a putut achiziţiona cel mult 1.000 de titluri, adică o valoare maximă de 100.000 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: