O serie de comisioane bancare sunt interzise de sâmbătă. Care sunt acestea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca ghiseu bancar foto adevarul

Sâmbătă, 27 ianuarie, întră în vigoare Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Începând cu această dată, băncilor le este interzisă aplicarea comisioanelor pentru anumite servicii.

Persoanele care folosesc conturi bancare de plăţi cu servicii de bază vor scăpa, de sâmbără, de plata anumitor comisioane, cum ar fi cele de administrare sau de interogare a soldului.

Potrivit Legii 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, anumite comisioane nu vor mai putea fi cerute de bănci pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, în funcţie de veniturile pe care le au românii.

Astfel, pentru persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câştigul salarial mediu brut – care este de 4.162 de lei, sau care în ultimele şase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din câştigul salarial mediu brut este interzisă perceperea comisioanelor pentru operaţiunile de deschidere şi închidere a unui cont de plăţi; pentru serviciile de administrare de cont; pentru serviciile ce permit depunerile de bani în cont; pentru retragerile de numerar pe teritoriul României dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii; pentru primele zece operaţiuni lunare de plată pe teritoriul Uniunii Europene (debitările directe, plăţile cu cardul şi transferurile de credit); pentru interogarea conturilor de plăţi.

Persoanele fizice care au lunar venituri mai mari de 60% din câştigul salarial mediu brut nu vor plăti comisioanele pentru operaţiunile de deschidere şi închidere a unui cont de plăţi; comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii; comisioanele pentru interogarea conturilor de plăţi.

Salariul mediu brut prognozat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2018 este de 4.162 de lei, 60% din această valoare fiind de 2.497 de lei. 

Mii de procese iniţiate împotriva băncilor

Deşi este vorba despre alte comisioane percepute de bănci, trebuie menţionat că, anul trecut, pe rolul instanţelor erau înregistrate peste 13.000 de litigii împotriva Alpha Bank, SC Piraeus Bank SA, BRD-Group Societe Generale SA, Banca Românească, BCR, Raiffeisen Bank, Credot Europe Bank, Garanti Bank, Bancpost, Banca Transilvania, OTP Bank, Volksbank, etc.

În majoritatea cauzelor se reclama practicarea de către bănci a unor comisioane de risc sau de acordare a creditului ori de administrare sau de întocmire a dosarului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite