O modificare aparent banală ar putea scădea salariile românilor cu 20%

O modificare aparent banală ar putea scădea salariile românilor cu 20%

O modificare aparent banală a sistemului de contribuţii i-ar putea costa pe angajaţi o cincime din salariu. Deşi Ministerul Finanţelor Publice susţine că veniturile nete nu vor fi afectate, calculele arată că singurul lucru care poate împiedica scăderea este con­curenţa de pe piaţa forţei de muncă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Să defalcăm din start lucrurile. Cele mai importante trei contribuţii achitate în prezent de angajaţii şi angajatorii din România sunt cele de asigurări sociale (pensii) – CAS, de asigurări de sănătate – CASS şi de şomaj. La acestea se mai adaugă contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale (0,85%) şi cea de la fondul de risc şi accidente (0,4%), plătite doar de angajator. Astfel, valoa­rea totală a contribuţiilor datorate de un angajat se ridică la 39,25% din salariul brut, din care el achită 16,5% (se re­ţine la sursă tot de angajator), dife­renţa fiind plătită de angajatori.
 
Începând de anul viitor, sarcina plăţii acestor contribuţii le va reveni doar an­ga­jaţilor, responsabilitatea angajatorilor fiind doar una administrativă, de a re­ţine în continuare sumele respective, reiese din declaraţiile oficiale. Ministe­rul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, de asemenea, că valoarea totală a acestor contribuţii va fi redusă la 35%. Prin urmare, angajatul câştigă 4,25%, dar pierde cei 21,5% plătiţi până acum de angajatori. Trăgând linie şi adunând, rezultă o pierdere de 17,25% din salariul brut.
 
citeste totul despre: