O familie de români plăteşte către stat taxe de 3 milioane lei, pe parcursul vieţii. Ce se întâmplă cu aceşti bani

O familie de români plăteşte către stat taxe de 3 milioane lei, pe parcursul vieţii. Ce se întâmplă cu aceşti bani

O familie formată din doi părinţi şi un copil plăteşte de-a lungul vieţii taxe către stat în valoare de 3 milioane de lei, bani care ar ajunge, de exemplu, pentru construirea unui compartiment de urgenţe într-un spital de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Câţi bani plătesc eu la stat pe parcursul vieţii şi ce se întâmplă cu aceşti bani? Aceasta a fost întrebarea la care a încercat să răspundă analiştii KPMG România în „Povestea familiei”, o analiză a costurilor fiscale ale unei familii cu un copil din România.

Analiza arată că familia are, de-a lungul vieţii, numeroase activităţi ce determină plata către stat a unor sume de bani. În exemplul analizat de KPMG, totalul taxelor şi impozitelor plătite către stat de către o familie cu un copil este de aproximativ 3 milioane de lei.

Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă taxele reţinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane lei. Din acest total, aproximativ 600.000 lei reprezintă contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), numai această sumă fiind suficientă pentru a finanţa 4 nopţi de spitalizare pentru 307 de persoane într-un spital privat sau achiziţia a 3 ambulanţe.

TVA plătită pe parcursul întregii vieţi este de aproximativ 400.000 lei, sumă suficientă pentru achiziţia unei autospeciale de pompieri sau dotarea a 6 şcoli cu calculatoare şi licenţe software.

Deloc de neglijat este suma aferentă accizelor pentru consumul de alcool, tutun şi combustibil, respectiv aproximativ 67.000 lei.

Folosirea maşinii are un cost fiscal total de aproximativ 64.000 lei, sumă calculată luând în calcul un consum mediu anual de 480 litri benzină şi 8.000 Km parcurşi. Din această sumă accizele pentru combustibil reprezintă aproximativ 27.000 lei. TVA aferentă achiziţiei maşinii în leasing şi pentru consumul de combustibil reprezintă aproximativ 28.000 lei, la care se adaugă rovinieta şi impozitul pe mijloacele de transport.

Ce se poate face cu aceşti bani?

Din taxele plătite de-a lungul vieţii de către Andrei şi Andreea, statul ar fi putut investi suma totală în una din următoarele categorii:

 • reabilitarea a 3 secţii de pediatrie în spitale de stat
 • 4 nopţi de spitalizare într-un spital privat pentru 1.525 oameni
 • construirea a 1 compartiment de urgenţe într-un spital de stat
 • modernizarea a 4 km de drum judeţean
 • furnizarea a 13 ambulanţe pentru autostradă
 • reabilitarea a 2 baze sportive
 • dotarea a 46 de şcoli cu calculatoare, inclusiv licenţe software
 • achiziţia a 6 autospeciale pompieri
 • modernizarea a 5 şcoli din comune
 • proiectarea şi execuţia a 2 săli de sport într-o şcoală de stat
 • salariul a 4 profesori din învăţământul pr-euniversitar pentru 10 ani.

Costul fiscal al unei familii cu un copil în România

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: