„Nu mai plătim!“ Protestatarii cer în stradă urgentarea rezolvării crizei francului, parlamentarii întârzie legea insolvenţei personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piaţa Constituţiei din Bucureşti au venit protestatari din toate colţurile ţării FOTO David Muntean
În Piaţa Constituţiei din Bucureşti au venit protestatari din toate colţurile ţării FOTO David Muntean

Aproximativ 1.000 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au reunit duminică în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, ameninţând că nu-şi vor mai plăti ratele dacă autorităţile nu vor interveni urgent în criza aprecierii francului.

„Je Swiss Dator Vândut“, „Nu mai plătim!“, „Jos cămătarii!“ sau „Conversia!“ au scandat protestatarii reuniţi duminică la Bucureşti.

Ei vor ca băncile să le convertească în lei creditele în valută la cursul din ziua încheierii contractelor (majoritatea în anii 2007-2008) plus o marjă de maximum 20%.

Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF prin intermediul reţelei de socializare Facebook, a reunit români din mai multe zone ale ţării, veniţi împreună cu familiile, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi.

Dintre celelalte mesaje ale protestatarilor s-au mai remarcat: „Banca = Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!“, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!“, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!“, „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?“, „Je Swiss Dator Vândut!“, „Rate CHF la curs istoric!“, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!“, „Voi aveţi puterea, noi avem durerea!“, „Jos Cămătarii!“, „Conversia!“.

Soluţii în regim de urgenţă

Grupul format pe Facebook a depus săptămâna trecută, prin reprezentanţii săi, o cerere la Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat, prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, adică în maximum două săptămâni, o iniţiativă legislativă pentru a soluţiona „situaţia gravă“ în care se regăseşte o mare parte a clienţilor cu credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari).

Clienţii instituţiilor de credit cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie.

O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior.

Piperea: „Băncile nu negociază individual“

Avocatul Gheorghe Piperea le-a spus protestatarilor că băncile nu negociază condiţiile creditelor ca soluţii individuale, în ciuda declaraţiilor bancherilor, şi i-a îndemnat să constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia.

„Puteţi să vă adunaţi în grupuri de 200-300 de persoane pentru a putea să fiţi importanţi, să puteţi negocia. Degeaba vi se spune că soluţiile sunt individuale, că soluţiile sunt la îndemâna băncilor, nu negociază nimeni cu dumneavoastră până nu sunteţi un grup mare!“, a fost mesajul lui Gheorghe Piperea.

Legea insolvenţei întârzie

Legea insolvenţei persoanelor fizice, aşteptată de mii de români, nu va intra în vigoare miercuri, aşa cum au promis parlamentarii.

Subcomisia care trebuia să armonizeze până astăzi cele patru proiecte de lege privind falimentul personal va lucra abia începând din această săptămână.

Liberalii acuză PSD-ul că tergiversează adoptarea legii. PSD, în schimb, susţine că o astfel de lege trebuie făcută tihnit.

La finalul şedinţei Comisiei Juridice de miercuri s-a decis ca o subcomisie, formată din cinci deputaţi jurişti, să lucreze „la foc continuu“ până luni, pentru a armoniza cele patru proiecte de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, proiecte care până în prezent au zăcut în sertarele Comisiei Juridice.

Mai mult, parlamentarii promiteau că, cel târziu miercuri, plenul se va reuni în sesiune de urgenţă şi va vota proiectul de lege. Subcomisia a început să dezbată chiar de miercuri, însă activitatea sa s-a redus la mai puţin de o oră.

Contactat de „Adevărul“, deputatul liberal Ioan Cupşa, membru în subcomisie, ne-a declarat că miercuri s-a lucrat puţin şi s-a stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc „cândva“.

Liberalul i-a acuzat pe social-democraţi că nu doresc o lege a insolvenţei persoanelor fizice, iar agitaţia PSD pe această temă a fost doar pentru camerele de luat vederi. „Este evident că PSD nu doreşte acest proiect de lege. Tot ce fac ei este circ mediatic. Ei dezbat doar acolo unde sunt camere de luat vederi. Declară public că vor dezbateri, dar, când trebuie să vină în comisie, se schimbă. PSD a avut un discurs politicianist legat de tot ce înseamnă legea falimentului personal“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ioan Cupşa.

În replică, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice, ne-a declarat că este mirat de atitudinea liberalilor şi că o astfel de lege trebuie făcută tihnit.

„Mă miră reacţia colegului Ioan Cupşa. Subcomisia a decis că sunt necesare câteva zile pentru ca toţi factorii implicaţi să vină cu propuneri, pe care să le centralizeze, iar apoi Comisia Juridică să le dezbată şi să emită raportul. Nu vreau să ne grăbim. Cu o astfel de lege nu ne putem juca. Gândiţi-vă că  trebuie să luăm în calcul inclusiv părerea CSM, care a invocat că o astfel de lege poate bloca instanţele“, ne-a declarat deputatul PSD Ciprian Nica.

Potrivit acestuia, subcomisia se va întruni abia luni, la ora 10.00, într-o şedinţă la care sunt aşteptaţi atât reprezentanţii băncilor, cât şi cei ai românilor îndatoraţi la bănci, dar şi ai CSM.

Deputatul PSD ne-a mai declarat că, cel mai probabil, proiectul de lege va ajunge în plenul Camerei la începutul lunii februarie.

Dan Ionescu, analist politic şi blogger „Adevărul“, ne-a declarat că proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice este un bun exemplu pentru o analiza asupra capacităţii clasei politice de a implementa cu adevărat un proiect necesar societăţii. În plus, crede analistul, proiectul nu este dorit nici de putere, nici de opoziţie. „Iniţiativa Alinei Gorghiu este de salutat (n.r. Gorghiu a cerut urgentarea adoptării legii), dar sunt convins că nu are susţinere politică suficientă nici din partea adeversarilor , nici din partea multor colegi din PNL. Dacă legea ar trece acum, Alina Gorghiu ar marca un punct politic, fapt ce ar deranja pe multă lume. Şi atunci e mai presant pentru parlamentari să o blocheze pe Alina Gorghiu decât să colaboreze pentru trecerea legii“, susţine Dan Ionescu. 

Băimărenii ameninţă cu procese

Criza francului elveţian i-a scos în stradă şi pe băimărenii cu astfel de credite. În urma formării unui grup de iniţiativă pe un site de socializare, aproximativ 30 de persoane şi-au dat întâlnire în 25 ianuarie în parcul Mara din Baia Mare.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că ratele lor la bănci s-au dublat sau chiar triplat.

Şerechi Alexandru, din Baia Mare, trebuie să plătească o rată dublă. El a contractat în anul 2007 un credit de aproximativ 80.000 de franci pentru a-şi putea ridica o casă.

Dacă până acum rata achitată lunar era de 1.000 de lei, acum acesta se vede nevoit să scoată lunar undeva la 2.000 de lei. În opinia acestuia, vinovată de toată această creştere artificială a francului elveţian este Banca Naţională, care trebuia să acorde mai multă atenţie fluctuaţiei de pe piaţa valutară.

Cert este că băimărenii sunt decişi să acţioneze băncile în judecată şi să semneze acea petiţie online instituită ca urmare a ultimelor evenimente de pe piaţa valutară interbancară. Întâlnirile vor continua şi săptămâna viitoare, vorbindu-se chiar de acţiuni de protest. (Dragoş  Hojda)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite