Marea concediere colectivă. Câte posturi restructurează Guvernul în ministere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici demarează mult-aşteptata reformă a administraţiei publice. Aproape toate ministerele vor fi restructurate şi vor avea un nou număr maxim de posturi.

UPDATE 18:00 Vor fi restructurate 21 de ministere şi ANAF, arată un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de către Ministerul de Finanţe. Acesta stabileşte numărul maxim de posturi pe care îl va avea fiecare minister.

„O primă etapă în reformare administraţiei publice centrale o reprezintă revizuirea structurilor organizatorice astfel încât să se asigure o eficientizarea a activităţii,  o mai bună coordonare a politicilor sectoriale, responsabilizare, implicare directă, precum şi  realizarea unor structuri administrative funcţionale”, arată Finanţele.

Potrivit calculelor profit.ro, vor fi tăiate 4.078 de posturi, cele mai multe dintre ele fiind vacante. Cea mai mare tăiere se face la ANAF, unde vor dispărea 3.276 de posturi.

Ministerul Afacerilor Externe

Numărul maxim de posturi din cadrul MAE este de 2.421, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat şi cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat, din care 938 în centrala M.A.E., exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat şi cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat.

Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior este de 1.483.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de 839, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Finanţelor Publice

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice este de 1.815, exclusiv demnitarii.

Ministerul Justiţiei

Ministerul dispune de un aparat administrativ propriu, organizat la nivel de direcţii, servicii, birouri, denumite în continuare compartimente administrative, şi compus din 390 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului şi cele ale Direcţiei de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe (DIPFIE) şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP).

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

Aparatul propriu al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale are un număr maxim de 359 de posturi, finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerului Tineretului şi Sportului

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Tineretului şi Sportului este de 138, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Numărul maxim de posturi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi unităţilor aflate în subordinea acestuia este de 13.999, din care 638 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Mediului 

Numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Mediului este de 262, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Transporturilor

Numărul maxim de posturi este de 430 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Educaţiei Naţionale

Numărul total de posturi pentru Ministerul Educaţiei Naţionale este de 458, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Sănătăţii

Numărul maxim de posturi este de 317, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului, din care:

a) 10 posturi aferente Unităţii de Management al Proiectului Băncii Mondiale, denumită în continuare UMPBM;

b) 14 posturi, pe perioada de realizare a obiectivelor investiţionale privind construcţia a 8 spitale regionale;

c) 1 posturi pentru Unitatea de coordonare pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Numărul maxim de posturi este de 180, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Numărul maxim de posturi este de 178, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Economiei

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Economiei este de 166 posturi finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul Energiei

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului este de 231, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Fondurilor Europene

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Fondurilor Europene şi al unităţilor subordonate prevăzute în anexa nr. 2 este de 1.322 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Ministerul Turismului

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Turismului este de 223, finanţate integral de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului este de 297 de posturi, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Din numărul maxim de posturi, 83 de posturi se utilizează pentru birourile care constituie reţeaua economică externă şi pentru reţeaua externă de promovare a comerţului exterior şi investiţiilor străine.

Ministerul Cercetării şi Inovării

Numărul total de posturi pentru Ministerul Cercetării şi Inovării este de 140, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Ministerul Apelor şi Pădurilor

Numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Apelor şi Pădurilor este de 201 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul

Numărul maxim de posturi pentru minister este de 50, exclusiv demnitarii şi cabinetele demnitarilor.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agenţiei şi structuri subordonate este de 24.306 inclusiv preşedintele, vicepreşedinţii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Proiect HG Modificare Acte Normative

NF Proiect HG Modificare Acte Normative


ŞTIREA INIŢIALĂ

Guvernul va tăia până la finalul anului posturile vacante din ministere. Miniştrii au fost anunţaţi de Darius Vâlcov, consilier al premierului, că urmează măsuri dure, susţine Digi24.

Darius Vâlcov le-a mai spus miniştrilor că vrea eliminarea din ministere a tuturor angajaţilor veniţi cu delegaţie. Cea mai grea lovitură ar urma să fie aplicată consilierilor miniştrilor – numărul acestora ar urma să fie redus, potrivit sursei citate.

Urmează să-şi păstreze posturile, pe de altă parte, cei care le-au obţinut prin concurs.

În momentul de faţă, în administraţia publică centrală sunt multe posturi vacante, la nivelul ministerelor şi agenţiilor, care vor fi desfiinţate de anul viitor. Aceasta înseamnă că în bugetul pe 2019 ele nu vor mai figura, astfel că se face economie la nivelul Executivului.

Ideea i-ar aparţine ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus în repetate rânduri că e nevoie de un aparat guvernamental mult mai suplu.

Informaţia vine după ce, luna trecută, Teodorovici a trimis la Bruxelles un document în care se vorbea despre îngheţarea salariilor, anul viitor. Documentul trimis de Guvern Comisiei Europene spune că salariile bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie. Asta ar permite Cabinetului Dăncilă să ţină diferenţa dintre venituri şi cheltuieli sub nivelul maxim de 3 la sută din Produsul Intern Brut, limita impusă de Bruxelles. „Este un scenariu propus de Ministerul de Finanţe în urma unor calcule”, a spus, pe de altă parte, Teodorovici. El a insistat că este doar un document de lucru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite