Noul Cod Fiscal. Ce schimbări vor interveni în regimul taxelor şi impozitelor de la 1 ianuarie 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul fiscal se va schimba radical
Regimul fiscal se va schimba radical

Noul Codul Fiscal, adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, mai are nevoie doar de acordul preşedintelui Klaus Iohannis.

Vă prezentăm cele mai importante măsuri din noul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Noul Cod Fiscal. Scade TVA

Cota standard de TVA va scădea de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016. Iniţial, propunerea era de scădere la 20%, dar ulterior s-a decis reducerea la 19%.

Măsura va crea o gaură de nouă miliarde în bugetul public pe anul 2016. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat că măsura se va aplica încă din acest an, însă momentul va fi stabilit după rectificarea bugetară din luna iulie.

TVA va scădea la 5% pentru manuale, cărţi, ziare, evenimente sportive şi acces la muzee.

În aceeaşi categorie mai intră şi accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale.

De asemenea, tot TVA de 5% se aplică şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 de lei.

Noul Cod Fiscal. Dispare acciza de 7 eurocenţi

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi a fost eliminată. Măsura a fost introdusă de către Guvernul Ponta în luna aprilie 2014, fiind destinată construcţiei de autostrăzi.

Premierul Victor Ponta a recunoscut recent că măsura nu a fost eficientă, deoarece banii nu au ajuns în infrastructură, ca urmare a blocării proiectelor.

La momentul introducerii, măsura a dus la scumpirea carburanţilor cu 41 de bani, astfel că eliminarea sa ar trebui să ducă la ieftinirea acestora cu aceeaşi sumă.

În cazul accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, accizele vor scădea semnificativ. De exemplu, pentru vinuri spumoase acciza va scădea cu 66%, iar pentru alcool etilic – cu 30%.

În schimb, la tutun vor creşte accizele cu 35 de lei pe mia de ţigarete (echivalentul a 70 de bani pe pachet), majorarea aplicându-se anticipat, respectiv de la 1 ianuarie în loc de 1 aprilie 2016, potrivit reprezentanţilor companiei JTI România.

Noul Cod Fiscal. Cresc taxele locale

Impozitul pe clădiri va fi stabilit în funcţie de destinaţia clădirii, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Cota de impozit se va situa între 0,08% şi 0,2% pentru locuinţe şi între 0,2% şi 1,3% pentru clădirile nerezidenţiale.

Terenurile de sub clădiri vor fi şi ele impozitate, iar consiliile locale vor avea posibilitatea de a majora taxele locale cu până 50%, faţă de 20% cât este în prezent. Impozitele şi taxele locale se vor majora anual cu rata inflaţiei.

Noul Cod Fiscal. Taxare inversă la construcţiile noi

Taxarea inversă este un sistem care permite statului să reducă evaziunea deoarece cumpărătorul va avea tot interesul să recupereze TVA de la vânzător pentru ca nu cumva statul să îl taxeze pe el. În acest fel se speră că nu se vor mai livra clădiri „la negru“.

Noul Cod Fiscal. Cresc plafoanele de scutire la pensii

Creşte plafonul de la care pensiile vor fi impozitate. În acest moment, pensiile mai mari de 1.000 de lei sunt impozitate pe diferenţă. Noul Cod Fiscal prevede ca din 2016 suma luată în calcul pentru această scutire să crească anual cu 50 de lei, până la atingerea nivelului de 1.200 de lei.

În plus, contribuabilii vor beneficia de o deductibilitate mai mare la pensii private şi asigurări de sănătate.

Plafoanele au fost majorate de la 250 la 400 de euro pe an de fiecare persoană.

Facilitatea fiscală a fost extinsă şi pentru primele plătite individual, nu doar pentru cele susţinute de către angajator, astfel că deductibilităţile pentru asigurările private de sănătate pot ajunge la un nivel cumulat (angajat şi angajator) de 800 de euro pe an de persoană, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Noul Cod Fiscal. Atenţie la CASS pentru câştigurile din investiţii!

De la 1 ianuarie 2016, se impune plata de contribuţii de sănătate (CASS) pentru câştigurile din investiţii financiare (dobânzi la depozite, dividende sau câştiguri de pe bursă) chiar dacă persoanele care le obţin au şi venituri de tipul salariilor, pensiilor sau din activităţi independente.

Pensionarii, tinerii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni grave şi femeile însărcinate sunt exonerate de la plata acestora.

Noul Cod Fiscal. Cota unică şi CAS nu mai scad

Reducerea cotei unice de la 16% la 14%, care urma să se aplice din 2019, a fost eliminată din proiectul Codul Fiscal votat miercuri, astfel că nu se va mai aplica, la fel ca şi reducerea contribuţiilor sociale, măsură ce urma să intre în vigoare din 2018.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), a introdus amendamentul care elimină scăderea cotei unice, dar şi un alt amendament care scoate din Codul Fiscal prevederea de scădere a TVA la 18% din 1 ianuarie 2018.

Noul Cod Fiscal. Măsuri care vizează mediul de afaceri

** Prevederile Noului Cod Fiscal vizează impozitarea cu 1% pentru startup-uri (pentru debutanţi în afaceri pe o perioadă de doi ani, cu obligativitatea de a avea minimum un angajat) şi cu 3% pe venit pentru microîntreprinderi (indiferent de numărul de angajaţi), anunţă Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).
Potrivit PTIR, prevederea iniţială potrivit căreia IMM-urile care nu au angajaţi ar urma să plătească impozit pe venit de 3% + 1.530 lei/trimestru, a fost eliminată.

** Taxa pe stâlp, eliminată. Taxa pe construcţii speciale a fost introdusă anul trecut de către Guvern şi consta în plata a 1,5% din valoarea activelor, iar autorităţile estimau că vor strânge la buget 500 de milioane de lei. Ulterior, au constatat că au strâns de trei ori mai mult. Pentru acest an, taxa fusese deja scăzută la 1% din active.

** Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%. Iniţial, Executivul a propus eliminarea totală a acestuia, dar a fost reintrodus în Senat cu un procent de 5%. Măsura va duce la dezvoltarea pieţei de capital.

** Scutire de impozit pentru profitul reinvestit. Guvernul a decis anul trecut să scutească de impozit profitul reinvestit, măsura urmând să se aplice până la finele acestui an. Acum, măsura a fost prelungită fără termen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite