Noua bancnotă de 5 euro a fost dezvăluită de Banca Centrală Europeană

Noua bancnotă de 5 euro a fost dezvăluită de Banca Centrală Europeană

Noua bancnotă intră în circulaţie din luna mai 2013

Banca Centrală Europeană a dezvăluit, pe site-ul său, cum va arăta noua bancnotă de 5 euro. Evenimentul, programat pentru ora 17.30 (ora României), a fost anunţat încă din 2012.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a dezvăluit astăzi noua bancnotă de 5 EUR din seria „Europa”. Această dezvăluire a reprezentat punctul culminant al deschiderii expoziţiei „Noua faţă a euro”, care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt pe Main în perioada 11 ianuarie-10 martie 2013.

Noua bancnotă de 5 EUR a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Aceasta include unele elemente de siguranţă noi şi optimizate. Filigranul şi holograma prezintă portretul Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un „număr verde‑smarald” care atrage privirea îşi schimbă culoarea din verde‑smarald în albastru‑închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi al celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere.
 
Se preconizează includerea acestor elemente de siguranţă în toate bancnotele noi. Elementele de siguranţă sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”.
 
-----------------------------------------------------------------------------

Denumită seria „Europa”, aceasta va reda în filigran şi în hologramă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului nostru. Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând, în luna mai 2013, cu bancnota de 5 euro, se arată într-un comunicat al BCE.

Celelalte bancnote vor fi lansate treptat

Seria „Europa” a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Elementele de siguranţă ale acesteia au fost optimizate, contribuind astfel la sporirea siguranţei bancnotelor. Trei noi elemente de siguranţă – filigranul-portret, holograma-portret şi numărul verde-smarald – au fost dezvăluite astăzi.

Noile bancnote marchează o evoluţie. Acestea vor prezenta aceeaşi concepţie grafică bazată pe tema „epoci şi stiluri” şi culorile dominante ale primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Bancnotele din a doua serie vor fi uşor de distins de cele din prima serie. Seria „Europa” va păstra cupiurile din seria anterioară, şi anume 5, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, acestea urmând a fi introduse în ordine crescătoare. Noua bancnotă de 5 euro va fi, aşadar, urmată de cea de 10 euro.
Iniţial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la BCN din Eurosistem în orice moment.
Pentru a sensibiliza publicul cu privire la seria „Europa”, în anul 2013, BCE şi BCN din Eurosistem vor desfăşura, în zona euro, o campanie de informare pe canale multiple. Pregătirile sunt în curs, fiind susţinute de două agenţii selectate de BCE în urma unei licitaţii publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările