Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: Facturile la energie electrică vor scădea de la 1 ianuarie cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, spune că România este pregătită pentru această iarnă                 FOTO Mediafax
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, spune că România este pregătită pentru această iarnă                 FOTO Mediafax

Facturile finale la energia electrică vor scădea cu circa 10% de la 1 ianuarie, după ce tarifele de distribuţie vor fi reduse cu 8-10%, bonusul de cogenerare va scădea cu 4%, iar cota TVA va scădea cu 4 puncte procentuale, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

”Tarifele de distribuţie vor scădea cu 8-10%, ceea ce se va reflecta într-o reducere de 3-5% în factură. Şi la bonusul de cogenerare va fi o scădere de 4%, iar TVA va scădea cu 4 puncte procentuale. Un MWh ajunge la consumator cu 400 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă o reducere de 20 de lei, plus scădea de 4 puncte procentuale a TVA”, a afirmat Havrileţ, la o conferinţă energetică.

El a mai spus că, în medie, un consumator casnic foloseşte anual un MWh de energie, dar în mediul urban  se consumă 2-3 MWh, în timp ce în mediul rural consumul este de 0,5 MWh.

Trecem cu bine de iarnă, chiar dacă Gazprom a tăiat gazele Ucrainei

El a mai afirmat că România este pregătită pentru a trece cu bine această iarnă, iar în lunile octombrie şi noiembrie nu s-au importat gaze naturale, o premieră în ultimii 20 de ani. ANRE a impus furnizorilor o cotă de import de doar 3%.

În privinţa opririi furnizării de gaze naturale pentru Ucraina de către Rusia, Havrileţ a afirmat că acest lucru este cauzat de expirarea unui contract, iar în România nu sunt reduceri ale livrărilor. Din contră, potrivit lui Havrileţ, importul e gaze din Rusia a crescut miercuri de la 1,7 milioane de metri cubi la 5 milioane de metri cubi.

În privinţa preţurilor la gaze, Havrileţ a afirmat că ANRE nu are în plan reducerea preţurilor, următoarea analiză urmând a fi realizată în luna iulie a anului 2016, potrivit graficului de liberalizare negociat cu Comisia Europeană.

Potrivit lui Havrileţ, preţul brut al gazelor se va reduce cu 10% de la 1 iulie 2016, dar acest lucru va însemna o scădere de 5-6% numai la consumatorii industriali, pentru cei casnici fiind programată o creştere de preţ de 6 lei pe fiecare MWh.

Şeful ANRE a afirmat că anual există 300.000 de sesizări şi reclamaţii pe gaze naturale şi 350.000 pe energie electrică din partea consumatorilor.

Există premize şi pentru scăderea pentru scăderea preţurilor la energie termică

Există premize şi pentru scăderea preţurilor finale la energia termică, a declarat Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE. Calotă a precizat că de la 1 ianuarie va exista o scădere medie de 4% a preţurilor reglementate  pentru cei 38 de producători energie termică din România. La această reducere se va adăuga reducerea TVA de 4 puncte procentuale. 

Vicepreşedintele ANRE a afirmat, însă, că nu se poate estima cât va fi scăderea finală a tarifelor la consumatori, deoarece acestea depind de consiliile locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite