Nicolescu: Preţul gazelor pentru populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015

Nicolescu: Preţul gazelor pentru populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a declarat astăzi, în Camera Deputaţilor, că niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015 FOTO David Muntean

Preţurile gazelor produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la 1 iulie 2015, urmând ca Guvernul să elaboreze un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor hidrocarburilor şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ceea ce priveşte liberalizarea pentru consumatorii noncasnici (170.000 de firme), aceasta se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv 1 ianuarie 2015.
 
În ceea ce priveşte contralele termice (CET-urile), Departamentul pentru Energie arată că reprezentanţii Comisiei Europene sunt de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.
 
„Departamentul pentru Energie precizează că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015. Valorile preţurilor de referinţă pentru anul 2015 pentru energia termică produsă de CET-uri au fost deja stabilite prin ordinul preşedintelui ANRE numărul 109 din data de 29 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial numărul 803 din 04.11.2014“, se arată în comunicatul Departamentului.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii delegaţiei FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, iar subiectele de discuţie au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi abordări viitoare în privinţa liberalizării pieţei gazelor naturale.

Mai puteţi citi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: