Nefasta OUG 114 a adus pierderi de 84 milioane de lei pentru administratorii de pensii private Pilon II, anul trecut. Pandemia a adâncit „gaura”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei şapte administratori de pensii private Pilon II au înregistrat pierderi anul trecut, într-un total de 84 milioane de lei, în urma măsurilor din nefasta Ordonanţă 114. Deşi prevederile păguboase au dispărut, între timp, pandemia a adâncit pierderile administratorilor, arată un raport publicat miercuri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Evoluţia sistemului de pensii private a fost pozitivă pe tot parcursul funcţionării sale, numărul de participanţi şi valoarea activelor personale ale acestora crescând în mod constant, potrivit raportului ASF. Valoarea activelor totale aflate în administrare, la nivelul întregului sistem de pensii private, a atins la finalul lunii septembrie 2020 nivelul de 72,58 miliarde de lei (14,90 miliarde de euro), cu un număr de 8.104.786 participanţi.

Cu toate acestea, seria de modificări legislative din perioada 2018 – 2019 referitoare la nivelul contribuţiilor în Pilonul II, reducerea comisioanelor şi modalitatea de calcul a acestora în funcţie de performanţa investiţională au determinat o deteriorare a profitabilităţii administratorilor din Pilonul II.

Dacă la finalul anului 2018 şase administratori înregistrau profituri nete în valoare 169 de milioane de lei, cu o rentabilitate a capitalurilor cuprinsă între 11% şi 54,7% în timp ce doar un administrator a obţinut o pierdere de 4,9% din capitalurile proprii, la finalul anului 2019 toţi administratorii au avut pierderi cumulate de 84 de milioane de lei, reprezentând între -4,9% şi 24,3% din capitalurile proprii, arată ASF.

În plus, în primele şase luni ale anului 2020 pierderile unora dintre administratori s-au adâncit semnificativ faţă de finalul anului trecut. Un număr de 5 administratori au obţinut rezultate negative cumulate în valoare de 62 de milioane de lei, în timp ce restul de doi administratori au obţinut un profit net de 3,24 milioane de lei.

„Dacă se va menţine caracterul variabil al cadrului legislativ primar aplicabil sistemului de pensii private, riscul de profitabilitate este de aşteptat să persiste, deşi administratorii au premisele necesare recuperării pierderilor în anii următori, în contextul structurii demografice a participanţilor care continuă etapa de acumulare a activelor în fondurile de pensii private”, se mai precizează în raportul ASF.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite