Mugur Isărescu, invitat să semneze petiţia „Femei pe bancnote”

Mugur Isărescu, invitat să semneze petiţia „Femei pe bancnote”

Janina Nectara, jurnalist de modă, îl invită pe guvernatorul BNR să îndrepte inechitatea produsă de bancnotele româneşti, pe care apar doar bărbăţi şi să aleagă din cele 100 de propuneri de femei cu realizări excepţionale din ţara noastră.

„În 2018, anul Centenarului Marii Uniri, se împlinesc 80 de ani de când femeile au câştigat drept de vot în România. Totuşi, din 1938 şi până astăzi, femeile au avut, şi încă mai au, mult de recuperat în privinţa recunoaşterii meritelor lor în spaţiul public. Spre exemplu, dreptul de a apărea pe o bancnotă pare mai greu de obţinut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii”, se arată într-o scrisoare trimisă guvernatorului Mugur Isărescu, prin care acesta este invitat să semneze petiţia. 
 
Jurnalista de modă Janina Nectara a fondat o platformă online, www.FemeiPeBancnote.ro, care propune 100 de femei cu realizări excepţionale din ţara noastră, îndemnând românii să îşi aleagă preferata. Cea care va obţine cele mai multe voturi, va fi propunerea oficială înmanata Guvernatorului BNR, pentru a ilustra o bancnotă.
 
În acest demers, Janina îl invită pe Isărescu să se alăture semnatarilor petiţiei. 
 
"Vă invit, domnule Guvernator, alături de noi toţi cei care vom semna aici, să răspundeţi pozitiv acestei petiţii, pentru ca în acest mandat istoric, să scrieţi chiar dumneavoastră istoria acestei ţări şi să rămâneţi în memoria colectivă drept Primul Guvernator Al Băncii Naţionale A României Care A Dat Ordin De Emitere A Unei Bancnote Cu Efigie Feminină”, menţioneaza Janina în petiţie.
 
Jurnalista aminteşte că, în nenumărate domenii, româncele au fost primele atât în Europa, cât şi în luma. „Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general - tot româncă. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sânge românesc, la fel şi prima femeie din lume, deţinătoare a titlului de doctor în medicină”, notează jurnalista.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: