Mugur Isărescu explică de ce se depreciază leul: Importăm mult mai mult decât exportăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine că există o tendinţă de durată de depreciere a leului, situaţia fiind categoric asociată cu situaţia balanţei de plăţi a României.

El a declarat că există o tendinţă de depreciere şi a monedelor din regiune, zlotul şi forintul, însă în cazul leului tendinţa de depreciere este mai de durată, cu cifre mici.

„Este categoric asociată cu situaţia balanţei de plăţi a României. Şi aici avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale”, a spus el, subliniind că într-adevăr cresc exporturile cu 9%, dar cresc şi importurile cu 11%.

„Ungaria are deja surplus în balanţa comercială, iar Polonia e aproape în echilibru, în timp ce noi avem deficit comercial de peste 8 miliarde de euro”, a declarat Isărescu, precizând că acest lucru face presiune pe curs.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat joi date privind deficitul balanţei comerciale a României, care a crescut cu 28% în primele nouă luni ale anului şi ajungând la 8,88 miliarde de euro. 

Miercuri, Banca Naţională a anunţat un curs de schimb de 4,6198 lei pentru un euro. Această evoluţie a fost influenţată de şedinţa de Guvern pentru modificare Codului Fiscal. Leul nu a mai atins un nivel atât de scăzut din data de 3 august 2012. În acea vară, leul s-a depreciat puternic ca urmare a scandalului din jurul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite