Mugur Isărescu: BNR urmăreşte asigurarea unor dobânzi real pozitive la depozitele bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isărescu vrea să ferească deponenţii de efectul reducerii dobânzilor prin menţinerea unui nivel pozitiv de 0,25%
Isărescu vrea să ferească deponenţii de efectul reducerii dobânzilor prin menţinerea unui nivel pozitiv de 0,25%

Banca Naţională a României (BNR) urmăreşte, prin deciziile de politică monetară, printre altele, şi asigurarea unor dobânzi real pozitive la depozitele bancare, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

„Avem cam peste tot în lume, în Europa dar şi în ţările vecine, dobânzi nominale scăzute, sensibil mai scăzute decât la noi şi, în multe cazuri, dobânzi reale negative. Din acest motiv am ţinut să menţionăm că, şi cu această scădere (de dobândă — n.r), având în vedere că trei — patru trimestre vom avea o rată a inflaţiei în jur de zero, rata reală a dobânzilor în România se menţine nu doar pozitivă, dar aş spune în parametrii pe care i-am avut până acum . Noi avem în modelul nostru o rată reală în jur de 1,5 — 2%. Nu o ţintim, dar o presupunem ca fiind rezonabilă“, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.ro.

El a mai spus că s-a luat în calcul şi impactul deciziilor asupra cursului de schimb, dar dobânda care contează pentru mişcările de capital este cea de la facilitatea de depozit, care a rămas nemodificată, la 0,25%.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis astăzi reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015.

În rândul statelor Uniunii Europene, România are una dintre cele mai ridicate dobânzi de politică monetară. În Ungaria, dobânda cheie este de 1,8%, în Polonia — 1,5%, în Cehia — 0,05% iar în statele din zona euro — 0,05%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite