Cum putem avea pensii mai mari în România: Ministrul Muncii propune plata de contribuţii pentru toate veniturile încasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a vorbit la Adevărul Live despre soluţiile Guvernului pentru creşterea încasărilor în bugetul de pensii FOTO David Muntean
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a vorbit la Adevărul Live despre soluţiile Guvernului pentru creşterea încasărilor în bugetul de pensii FOTO David Muntean

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, anunţă lărgirea bazei de impozitare pentru scăderea deficitului din bugetul de pensii, care se situează undeva sub 13 miliarde de lei, bani transferaţi în fiecare an de către Guvern.

România poate avea pensii mai mari numai prin lărgirea bazei de impozitare, astfel că fiecare contribuabil va trebui să plătească în viitor contribuţii pe toate veniturile încasate, iar o astfel de reformă se va aplica, cel mai probabil, din vară, în momentul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, a declarat, la Adevărul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

„Soluţia pentru pensii mai mari este lărgirea bazei de impozitare, adică fiecare să plătească aceste contribuţii la toate veniturile pe care le are. O să analizăm cu Ministerul de Finanţe, dar totuşi trebuie să ne gândim că România are una dintre cele mai mari impozitări pe muncă din Europa. Cel mai probabil, reducerea CAS se va face odată cu lărgirea bazei de impozitare“, a anunţat Câmpeanu.

Oficialul a adăugat că „dacă acest lucru va fi valabil pentru toată lumea“ şi „dacă toată lumea va plăti contribuţiile“, atunci sistemul de pensii va avea un deficit mai mic. 

Gaură de 13  miliarde de lei

Potrivit datelor prezentate de ministrul Câmpeanu, ultimul an cu excedent la sistemul de pensii a fost 2007. „În 2008 a existat un deficit de 2,2 miliarde de lei, în 2009 deficitul a ajuns la 6 miliarde de lei, în 2010 era de 10 miliarde, iar în 2011 era de 13 miliarde de lei. Ulterior, am ajuns să-l coborâm sub această sumă. Este celebra reformă a sistemului de pensii cu includerea sistemelor militarizate, dar care în final a dus la cheltuieli mai mari. Practic, bugetul de pensii primeşte de la bugetul de stat mari sume de bani, există mari dezechilibre“, a mai spus Câmpeanu.

Ea a mai precizat că numărul contribuabililor la sistemul de pensii a ajuns relativ egal cu cel al pensionarilor, respectiv 5,1 milioane de persoane, dar că acest număr este diferit de numărul de salariaţi care este calculat de către Institutul Naţional de Statistică (INS), de 4,5 milioane de angajaţi. „Ancheta INS se face doar în firmele cu peste patru angajaţi“, a completat ea.

Răspunzând unei întrebări de la cititorii „Adevărul“, Câmpeanu a spus că decalajele între pensiile şi salariile din ţara noastră şi cele din Vestul Europei nu pot fi recuperate decât prin îmbunătăţirea productivităţii muncii şi creşterea Produsului Intern Brut pe fiecare locuitor.

Legea salarizării unitare nu se poate aplica

„Legea salarizării unitare nu se va putea aplica în următorii doi ani, din cauza sumelor pe care trebuie să le plătim, dar încercăm să o aplicăm pe bucăţi“, a mai afirmat ministrul Muncii. În 2013, statul a plătit 800 de milioane de lei în contul drepturilor câştigate în justiţie de cei cu veniturile tăiate, iar în acest an vor fi plătite 2,1 miliarde de lei, pentru ca în 2016 să se ajungă la 3 miliarde de lei. 

Mariana Câmpeanu: Ce modificări ne aşteaptă în 2014 în privinţa pensiilor şi a salariilor 


Mai puteţi citi: 

Mariana Câmpeanu, la Adevărul Live: Guvernarea Boc a tăiat pensiile speciale ale piloţilor, controlorilor şi personalului militar, cu excepţia magistraţilor. Guvernarea Boc a tăiat în 2011 pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, iar pilotul Adrian Iovan, pensionar acum, zbura pentru a-şi reîntregi veniturile, a declarat, la Adevărul Live, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii pregăteşte un pachet minim de bază pentru a da ajutoare mai mari doar copiilor săraci. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că alocaţia lunară de 42 de lei pe care o primesc peste 3,8 milioane de copii ar trebui să fie acordată mai degrabă copiilor defavorizaţi, pentru a economisi bani de la buget. O eventuală majorare ar urma să se facă printr-un pachet minim de bază, sub formă de vouchere acordate doar celor din familii sărace, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituţională.

80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Mariana Câmpeanu: „Din 2012 ne preocupă acest aspect”. Nu mai puţin de 80.000 de copii au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a catalogat cifra ca fiind foarte mare. „Încă din 2012 ne preocupă acest aspect”, a completat oficialul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite