Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie nu va scădea, prin noua lege a pensiilor: Din contră, multe se vor dubla! Critici pentru pensionarii protestatari

Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie nu va scădea, prin noua lege a pensiilor: Din contră, multe se vor dubla! Critici pentru pensionarii protestatari

Lia Olguţa Vasilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu dă asigurări că nicio pensie nu va scădea prin noua legii a pensiilor, ci din contră, multe se vor dubla. Oficialul a criticat pensionarii care au ieşit să protesteze, precizând că se păstrează ceea ce este prevăzut în programul de guvernare, mai exact corelarea cu salariul mediu brut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Olguţa Vasilescu a transmis, într-un interviu acordat Digi24, că noua lege a pensiilor va fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, după ce Ministerul Finanţelor a dat undă verde, iar avizul de la Ministerul Justiţiei a venit şi el în cursul nopţii. Ea a spus că, ulterior, legea urmează să fie trimisă astăzi la Parlament pentru a fi adoptată. 

„Este foarte clar precizat în lege că nicio pensie nu scade. În urma recalculării, să presupunem prin absurd - pentru că este imposibil - că a fost calculată greşit o pensie până acum şi, în urma reluării dosarului, s-ar constata acest lucru. Se precizează clar în lege că rămâne cea aflată în plată”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebată dacă vor fi bani la buget pentru toate aceste pensii, Vasilescu a spus că „nu se taie de undeva şi nu trebuie să introducem noi taxe, pentru această lege”, pentru că „PIB-ul creşte”. 

Olguţa Vasilescu a precizat că, prin varianta aleasă a legii pensiilor, după 2022 pensiile vor creşte în funcţie de rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.

„La Ministerul de Finanţe am timis 4 variante pentru ceea ce se va întâmpla după anul 2022, deşi nu 4 variante de lege. La un singur punct - cum se reactualizează pensia după anul 2022 – au fostr într-adevăr 4 variante. Iniţial era că se actualizează doar cu rata inflaţiei. În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federaţiile pensionarilor, cu sindicatele şi în general cu toate persoanele interesate (...) au reieşit mai multe variante. Mă bucur că Ministerul de Finanţe a ales-o pe cea mai bună, adică cea care, pe lângă rata inflaţiei, prevede şi o creştere de 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Putem spune că, pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile”, a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus că a fost deranjată de anunţul pensionarilor că vor ieşi în stradă să protesteze. „99% din ceea ce şi-au dorit pensionarii şi din ceea ce a reieşit din dezbaterea publică este în această lege şi este o lege foarte bună, care dublează pensiile. Deci nu este niciun motiv să aibă vreo supărare pe textul legii sau pe cei care l-au scris. Vreau să vă spun că s-a explicat, cu pixul în mână, matematic, faptul că se păstrează exact ce scrie în programul de guvernare”, a spus Olguţa Vasilescu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: