Ministrul Apărării: Taxarea pensiilor mari ar afecta 1.600 de foşti militari. Mă voi lupta să nu se întâmple, pentru că nu sunt pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea taxării pensiilor mari, vehiculată de la începutul acestei săptămâni de ministrul Finanţelor, continuă să producă efecte. După ce magistraţii s-au opus cu vehemenţă, reclamând încălcarea independenţei justiţiei în cazul în care pensiile medii de peste 18.000 de lei ar fi taxate, ministrul Apărării a criticat măsura, avertizând că se va lupta ca militarii în retragere să nu fie afectaţi, pentru că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Ministrul Apărării Naţional, Gabriel Leş, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, că taxa de solidaritate impusă pensiilor mai mari de 10.000 de lei va afecta 1.600 de foşti militari şi că se va lupta pentru a împiedica acest lucru.

„Dorinţa mea este să nu fie afectaţi deloc. La discuţiile preliminare pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor, se doreşte o astfel de taxă pentru toate pensile care vor depăşi un anumit plafon. Exemplul de 10.000 de lei a fost dat de domnul ministru, dar nu este stabilit acest plafon. Ce pot să vă comunic este că la plafonul de 10.000 de lei, dintre militari vor fi afectaţi aproximativ 1600 de militari, aproximativ 2% din pensionarii militari. Eu voi lupta să nu fie afectaţi, pentru că nu discutăm de pensii speciale, se face o greşeală în zona de comunicare, ci vorbim de pensii militare de stat, nu sunt deloc pensii speciale”, a spus Leş.

Miercuri, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii au susţinut într-un comunicat că „în majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie”.

Teodorovici: „Taxa de solidaritate” va fi introdusă pentru pensiile care depăşesc 10.000 de lei

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate“ pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei.

Ministrul a declarat că propunerea a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului“ PSD, însă Teodorovici nu a precizat nivelul acestei taxe.

„O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit”, a spus Teodorovici, care a precizat că s-a discutat de suma de 10.000 de lei, iar„la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“.

Ministrul Finanţelor a spus că aceasta este o propunere care a fost „convenită de principiu“ şi că „e o abordare corectă şi logică“.

Actul normativ care urmează să fie adoptat de Guvern va ajunge şi în Parlament care va decide forma finală, a adăugat Ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă se va introduce o impozitare progresivă a pensiilor de peste 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a răspuns că sunt mai multe scenarii ce vor fi propuse spre discuţie.

Ulterior, Teodorovici a vehiculat ideea taxării tuturor pensiilor mari, fără a preciza însă plafonul, pentru ca vineri să precizeze că măsura nu este luată din lipsă de bani, pentru că impactul ar fi nesemnificativ.

Pe de altă parte, Opoziţia a reclamat în numeroase rânduri faptul că aceste măsuri sunt populiste, menite să arunce praf în ochii electoratului, înainte de alegeri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite