Ministerul Finanţelor vrea să atragă economiile românilor. Dobânda oferită de stat este mai mare ca la bănci şi este neimpozabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor lansează o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Concomitent, autorităţile organizează o loterie prin care cei care cumpără titluri de stat şi pot câştiga premii de câte 1.000 de lei.

Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice.

„Ministerul Finanţelor Publice marchează Centenarul Unirii printr-o emisiune specială de titluri de stat care va avea scadenţa în anul 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Orice persoană fizică, de peste 18 ani, poate participa la această emisiune jubiliară prin cumpărarea de titluri de stat cu o valoare nominală de 100 de lei“, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Astfel, prin această emisiune se oferă titluri de stat, cu cupon fix, plătibil anual, valoarea nominală a acestuia fiind de 100 de lei, cu o maturitate de doi ani. În plus, la scadenţă, Ministerul Finanţelor Publice va organiza o loterie aniversară prin care 100 de persoane fizice, deţinători de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor câştiga premii de câte 1.000 de lei fiecare, indiferent de numărul de titluri deţinute. 

Titlurile de stat pentru populaţie, lansate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), vor putea fi achiziţionate în perioada 11 - 29 iulie 2016, valoarea nominală fiind de 100 de lei, scadenţa la doi ani, iar dobânda de 2,15% pe an, a anunţat joi ministrul de resort, Anca Dragu.

"Dobânda este 2,15% pe an. Considerăm că este o dobândă atractivă pentru economisire. Orice persoană de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent dacă este rezidentă sau nerezidentă, valoarea este de 100 de lei şi am pus o limită superioară de 100.000 de lei pentru o persoană fizică", a explicat Anca Dragu, într-o conferinţă de presă.

MODALITATEA DE CUMPĂRARE A TITLURILOR DE STAT:

1. Cumpărătorii interesaţi se prezintă la una din băncile care distribuie emisiunea de titluri de stat (BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania) şi precizează numărul de titluri de stat pe care le doreşte să le cumpere. Prezintă ofiţerului bancar documentele de identificare (carte de identitate, paşaport, etc) şi dovada plăţii titlurilor de stat (în cazul în care plata s-a făcut printr-o altă bancă). 

2. La subscriere, cumpărătorii sunt obligaţi să ofere datele contului bancar personal sau, în cazul în care nu au un cont bancar deschis, să deschidă unul la oricare bancă. 

3. După realizarea subscrierii, ofiţerul bancar va înmâna investitorului două exemplare ale formularului de subscriere. 

4. Cumpărătorul va verifica datele preluate în formularul de subscriere: datele de identificare, numărul de titluri subscrise şi contul bancar în care se vor efectua plăţile de principal şi dobândă aferente titlurilor deţinute.

COSTURI ASOCIATE CUMPĂRĂRII TITLURILOR DE STAT: La subscrierea titlurilor de stat prin băncile intermediare nu vor exista costuri pentru cumpărători.

MECANISMUL DE LISTARE ŞI DE TRANZACŢIONARE A TITLURILOR DE STAT

Titlurile se pot tranzacţiona pe piaţa secundară administrată de BVB printr-un mecanism similar cu prima emisiune din anul 2015.  Cumpărătorii care doresc vânzarea titlurilor înainte de scadenţă, le pot vinde oricând prin băncile intermediare, care furnizează cotaţii zilnice de preţ.

IMPOZITARE:

Dobânzile şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice sunt venituri neimpozabile.

În iunie 2015, Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populaţie, cu valoarea nominală a unei obligaţiuni de 1.000 de lei. Emisiunea a avut un succes limitat, populaţia cumpărând obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunţată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%.

Spre deosebire de emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie de anul trecut, Ministerul a făcut mai multe modificări menite să facă titlurile mai atractive. Astfel, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă de la 1.000 de lei la 100 de lei, pentru ca emisiunea să fie accesibilă cât mai multor români. „Această emisiune are şi un scop educativ, dorim ca oamenii să înţeleagă ce înseamnă să economiseşti. Am scăzut valoarea unui titlu pentru a face această emisiune mai atractivă pentru populaţie“, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor, în luna mai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite