Ministerul Energiei propune Guvernului îngheţarea preţului gazelor de producţie internă pentru populaţie până la 31 martie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, propune menţinerea preţului la gaze în locul scumpirii, deoarece importurile s-au ieftinit foarte mult pe fondul cotaţiilor mici ale petrolului    FOTO Eduard Enea
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, propune menţinerea preţului la gaze în locul scumpirii, deoarece importurile s-au ieftinit foarte mult pe fondul cotaţiilor mici ale petrolului    FOTO Eduard Enea

Calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie va fi suspendat până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu îngheţarea preţurilor în următoarele nouă luni, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat vineri pe site-ul Ministerului Energiei, scrie News.ro.

„În perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei este de 60 lei/MWh“, arată documentul citat.

Conform înţelegerii cu Comisia Europeană, România trebuie să facă liberalizarea totală a preţului la gaze pentru populaţie până la finele lui 2018, existând posibilitatea prelungirii până în 2021.

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă va fi supus unei analize a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anterior, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara recent instituţia a propus recent guvernului îngheţarea preţului gazelor naturale pentru populaţie la nivelul actual până în octombrie, deşi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană şi FMI prevede o creştere a preţului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile preţuri de pe piaţă.

Potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale, preţul gazelor din producţia internă trebuia să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresa înregistrată în data de 10 iunie prin care a prezentat o analiză a preţurilor la gaze naturale din producţia internă, a preţurilor ponderate din import şi a preţurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Liberalizarea preţurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de preţul mai ridicat de pe piaţa liberă. Însă în ultimul an, preţurile din piaţa liberă au scăzut mult mai mult decât se estima din cauza colapsului cotaţiilor la petrol. Gazprom leagă preţul gazelor naturale de cel al ţiţeiului, cu o întârziere de 6-9 luni. Concomitent, mai multe state europene au început să importe gaze naturale lichefiate din SUA, principalul producător de gaze de şist.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite