Miliardarii planetei sunt mai mulţi şi mai bogaţi. Primii 10 dintre ei adună o avere cât de trei ori PIB-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Forbes“ a identificat 1.645 de persoane cu averi de peste un miliard de dolari, cu 268 în plus faţă de anul trecut. Cumulate, deţinerile lor şi-au crescut valoarea cu 1.000 de miliarde de dolari.

Clasamentul din acest an întocmit de revista americană „Forbes“ include 1.645 de miliardari cu o avere cumulată de 6.400 de miliarde de dolari, în urcare puternică de la 5.400 de miliarde de dolari anul trecut.

În ediţia din acest an a topului sunt prezenţi 268 de noi miliardari – număr-record de intrări. Numărul femeilor cu avere de peste un miliard de dolari a atins, de asemenea, un nivel record, de 172, faţă de 138 cu un an în urmă.

Primii 10 au de trei ori cât PIB-ul României

Averile cumulate ale primilor 10 miliardari ai planetei se cifrează la 507,4 miliarde de dolari, de aproape trei ori cât Produsul Intern Brut al României, care în 2012 fusese de aproximativ 175 de miliarde de dolari.

Bill Gates a revenit în fruntea topului „Forbes“, după patru ani, cu 76 de miliarde de dolari, recuperând poziţia de lider de la investitorul mexican Carlos Slim Helu, a cărui avere este calculată la 72 de miliarde de dolari. Gates, cofondator al gigantului american Microsoft, a deţinut primul loc în 15 din ultimii 20 de ani.

Cei doi sunt urmaţi de Armancio Ortega - cu 64 de miliarde de dolari, care controlează retailerul de îmbrăcăminte Zara, investitorul Warren Buffett - cu 58,2 miliarde de dolari şi de Larry Ellison - cu 48 de miliarde de dolari. Principalul activ al lui Ellison sunt acţiunile la compania Oracle.

Top 10 este completat de Charles Koch, cu o avere de 40 de miliarde de dolari, de David Koch, tot 40 de miliarde de dolari, apoi de Sheldon Adelson – 38 de miliarde de dolari în principal din active din industria jocurilor de noroc, de Christy Walton şi familia - cu 36,7 miliarde de dolari, principalul activ fiind acţiunile deţinute în lanţul de magazine Wal-Mart, precum şi de Jim Walton - 34,7 miliarde de dolari din acţiuni tot la Wal-Mart.

Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a înregistrat cea mai mare creştere a averii, cu 15,2 miliarde de dolari, la 28,5 miliarde de dolari, odată cu aprecierea puternică a acţiunilor reţelei de socializare.

Criza ucraineană muşcă din marile averi

Averile celor mai bogaţi 300 de oameni din lume au scăzut luni cu 44,4 miliarde de dolari, în contextul declinului burselor, o mare parte din pierderi fiind înregistrate de oligarhii din Rusia şi Ucraina, în contextul crizei din Peninsula Crimeea, potrivit Bloomberg.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de Ghenadi Timoşenko şi Leonid Mikelson. Averile celor doi au scăzut cu 3,2 miliarde de dolari cumulat, în contextul colapsului acţiunilor companiei OAO Novatek cu 18%.

Cei doi oligarhi ruşi controlează aproape jumătate din Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, după Gazprom.


Niculae, singurul român în top

Proprietarul grupului de firme InterAgro, Ioan Niculae, este singurul român care s-a calificat pentru prezenţa în topul miliardarilor lumii. El ocupă poziţia 1.372 (din 1.645), cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

În ediţia anterioară, Niculae se afla pe locul 1.268, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. „Niculae şi-a început activitatea la o companie de stat din sectorul agricol, după care a pornit pe cont propriu“, notează „Forbes“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite