MFP: Execedent de 1,5 miliarde lei, în primul trimestru al anului. Încasările din TVA s-au redus cu 9%

MFP: Execedent de 1,5
miliarde lei, în primul trimestru al anului. Încasările din TVA s-au redus cu 9%

Execuţia bugetului general consolidat pe primul trimestru s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, reprezentând 0,19% din Produsul Intern Brut, transmite Ministerul Finanţelor. În schimb, a scăzut colectarea TVA cu 9%, s-au majorat cheltuielile cu personalul, ca urmare a creşterilor salariale, iar investiţiile au reprezentat doar 0,2% din PIB.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,19% din PIB, faţă de 3 miliarde lei, respectiv 0,40% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. 

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 59,5 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Majorarea s-a datorat însă creşterilor la colectarea impozitelor, însă colectarea TVA a scăzut.
Astfel, s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la colectarea impozitului pe salarii şi venit (+15,8%), contribuţiilor sociale (+14,8%), impozitului pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale (+18,2%) şi a veniturilor din capital (+12,7).

Colectarea altor impozite şi taxe pe bunuri şi servicii a crescut cu 60,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În ceea ce priveşte colectarea TVA, s-a înregistrat o scădere cu 9,1% faţă de primele trei luni ale anului 2016, potrivit MFP, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de la 24% la 20%, măsură care a produs efecte din februarie 2016. „Totodată, din februarie 2017 încep să se resimtă şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Cu toate acestea, colectarea TVA au crescut cu 2,5% în februarie 2017 faţă de februarie 2016, şi cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016”, mai arată MFP.

De asemenea, faţă de anul precedent s-au înregistrat creşteri de 21,2% la impozitele şi taxele pe proprietate virate de administraţiile locale la bugetul de stat.

Au fost alocaţi 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontaţi din sumele primite de la Uniunea Europeană.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 58 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar cheltuielile de personal au crescut cu 16,4%, ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaţilor din sănătate şi educaţie din administraţia locală şi din instituţiile publice de spectacole sau concerte.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 9,7%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, majorarea indemnizaţiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie şa.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, diminuările înregistrându-se la bugetul de stat (2,6%), şi la nivelul administraţiilor locale (2,5%).

Subvenţiile sunt în creştere cu 114,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea majoră provenind de la subvenţiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Pentru investiţii au fost alocaţi 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital şi programe de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările