Mersul în vacanţă, un lux pentru mulţi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru unii români, mersul în vacanţă este la fel de rar precum câştigatul la loterie, ceea ce ilustrează nivelul încă mare de sărăcie din ţară.

Şase din zece români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână departe de casă, cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană. Dacă situaţia a fost îndulcită pentru bugetari, care primesc vouchere de vacanţă, restul românilor sunt încă prea săraci pentru a-şi petrece concediul altundeva decât în parc.

Un raport Eurostat arată că 58,9% din populaţia României în vârstă de cel puţin 16 ani nu şi-a permis să plătească pentru o vacanţă de o săptămână în afara localităţii de reşedinţă, în anul 2018. Spre comparaţie, în Uniunea Europeană, în medie, doar 28,3% din cetăţeni nu şi-au permis o astfel de vacanţă. Dintre cele 28 de state membre ale UE, ţările cu cea mai mare proporţie de persoane aflate în această situaţie au fost România (58,9%), Croaţia (51,3%), Grecia şi Cipru (ambele cu 51%). În schimb, statele membre ale UE cu cel mai mic procent de persoane care nu îşi pot permite o vacanţă anuală de o săptămână în 2018 au fost Luxemburg (10,9%) şi Suedia (9,7%).

Situaţia, îndulcită uşor de voucherele de vacanţă

Statistica Eurostat mai relevă un fapt îngrijorător: în România situaţia nu se îmbunătăţeşte sau nu o face destul de repede. Mai precis, în ultimii cinci ani, procentul celor care nu-şi permit o vacanţă de o săptămână a scăzut doar foarte uşor, cu câte 2-3 puncte procentuale pe an. Abia între 2017 şi 2018, proporţia celor care nu-şi permit o vacanţă a scăzut cu 6 puncte procentuale.

Spre comparaţie, vecinii bulgari, deşi în majoritatea statisticilor se regăsesc pe ultimele locuri, alături de România, sunt în acest caz într-o situaţie mult mai bună. În ultimii cinci ani, în Bulgaria a fost înregistrată cea mai mare îmbunătăţire a acestei situaţii, de 35,8 puncte procentuale. Anul trecut, doar 30,5% din bulgari nu şi-au permis o vacanţă de o săptămână, faţă de 66,3%, în 2013.

Cel mai probabil, situaţia s-a ameliorat uşor în România datorită faptului că cei peste un milion de bugetari primesc vouchere de vacanţă. „Multă lume care nu avea bani să meargă a primit voucherele şi a plecat în vacanţă. Fără vouchere, probabil erau circa 25% care îşi permiteau vacanţe”, a explicat pentru „Adevărul” Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

El susţine că o altă cauză a acestei îmbunătăţiri este „impactul politicii salariale hazardate care a dat salarii mari la bugetari”. „Faptul că s-au dat salarii haotice şi a fost secătuit bugetul de stat a făcut totuşi ca anumite categorii sociale să aibă bani şi au putut să plece în vacanţă”, a mai spus Burcea.

Vacanţele reflectă sărăcia

Numărul mic de români care îşi permit să meargă în vacanţă este o reflectare a nivelului de trai foarte scăzut, sunt de părere specialiştii. „Nu e singura statistică conform căreia nivelul de trai din România este cel mai scăzut din Uniune. Asta o arată şi alte statistici, cum ar fi ponderea produselor alimentare în totalul consumului”, ne-a declarat sociologul Mircea Kivu. Într-adevăr, românii alocă cea mai mare parte din bugetul familiei, 27,8%, pentru mâncare şi băuturi non-alcolice, un procent cu mult peste media europeană de 12,2% şi aproape de trei ori mai mare decât ceea ce cheltuie o familie din ţări precum Austria (9,9%), Olanda (11,4%) sau Spania.

„Acesta este e nivelul de dezvoltare al României, aici suntem economic”, susţine şi Alin Burcea, care este de acord cu faptul că se poate face o corelare între bunăstarea românilor şi mersul în vacanţă. „Ai bani, mergi în vacanţe. Nu ai bani, nu mergi, pentru că trebuie să îţi ajungă banii pentru cheltuielile cu cazarea, cu masa, cu şcoala şi cu întreţinerea personală”, mai susţine reprezentantul Paralela 45.

Potrivit lui Mircea Kivu, această situaţie derivă din faptul că principalul avantaj competitiv al economiei româneşti îl constituie preţul scăzut al forţei de muncă. „Or, câtă vreme îţi bazezi economia pe un preţ scăzut al forţei de muncă nu ai cum să te aştepţi să crească nivelul de trai al muncitorilor. Cu ce bani să pleci în vacanţă? Suntem cel mai prost plătiţi din Europa. Aceasta este însă doar una dintre cauze”, susţine sociologul.

Cum sunt afectaţi românii de faptul că nu îşi permit să meargă în vacanţe? „Este clar că starea generală de spirit a oamenilor, încrederea în viitor sunt afectate. Plecatul în vacanţă este un rezultat al bunăstării. Ideea este că bunăstare înseamnă să te poţi bucura de ce obţii din muncă, să nu munceşti numai ca să poţi trăi, ca să supravieţuieşti. Dacă nu poţi să îţi permiţi o vacanţă de o săptămână înseamnă că nu prea poţi să te bucuri de munca ta, de ce obţii din muncă”, a conchis Kivu. 

Românii economisesc tot anul pentru vacanţă

Circa 43 la sută dintre românii fără datorii şi 40 la sută dintre cei cu datorii economisesc câteva luni pentru vacanţă, iar un procent similar de 40 la sută economisesc chiar tot anul, conform unui studiu comparativ realizat la sfârşitul anului 2018 pe pieţele din Polonia, România, Italia şi Spania. 

În schimb, polonezii, spaniolii şi italienii îşi programează banii pentru vacanţă: persoanele fără datorii şi-ar finanţa vacanţa din venituri curente, în timp ce unele persoane cu datorii ar fi înclinate să ia un împrumut, spontan, pentru vacanţă, semnalează studiul comandat de Grupul Kruk.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite