Marea mascaradă de la pompă: benzinarii ţin cu dinţii de preţul carburanţilor, deşi cotaţiile ţiţeiului s-au prăbuşit - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timp ce România are un preţ mai mare decât în Austria, Polonia are cei mai ieftini carburanţi din UE FOTO Adevărul
În timp ce România are un preţ mai mare decât în Austria, Polonia are cei mai ieftini carburanţi din UE FOTO Adevărul

Preţul benzinei a scăzut cu numai 5,4% în Europa în ultimul an, deşi cotaţia barilului de ţiţei a cunoscut un declin de 46%. Petroliştii obţin acum carburanţi de 142 de dolari dintr-un baril de 30-35 de dolari. În România, benzina s-a ieftinit cu doar 3,74% în ultimele 12 luni, iar în Polonia scăderea a fost de 18%.

În timp ce preţul petrolului a scăzut cu 46% în ultimul an, până la niveluri de 30-35 de dolari pe baril, cele mai mici din ultimii 12 ani, preţurile la pompă se încăpăţânează să nu scadă. Petroliştii dau vina pe stat pentru taxele mari incluse în preţul carburanţilor, în vreme ce autorităţile se bucură deoarece, în cazul unor scăderi foarte accentuate, ar încasa mai puţini bani la buget din TVA şi accize.

Un baril de ţiţei are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin şi circa 40-45 de litri de motorină. În fine, pe lângă acestea mai ies din instalaţiile de rafinare şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi uleiuri pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.

În medie, dintr-un singur baril de petrol se obţin 115-120 de litri de benzină şi motorină. La un preţ mediu de vânzare de 1,12 euro pe litru, rezultă că petroliştii şi statul fac 131 de euro sau 142 de dolari. Mai exact, dintr-un baril de ţiţei de 30 de dolari se scot de peste patru ori mai mulţi bani, marja fiind de 475%. Această marjă, este şi ea, la rândul ei, cu 150% mai mare decât în urmă cu un an, căci în luna ianuarie 2015 preţul mediu al barilului de petrol era de 46 de dolari.

Citeşte şi: Polonia a ajuns să aibă carburanţi mai ieftini decât România, deşi nu are producţie proprie, iar ţara noastră a redus TVA

Dincolo era mai ieftin

Benzina s-a ieftinit în România doar cu 3,74% în ultimul an (la preţuri în euro), potrivit datelor publicate de către Comisia Europeană, în contextul în care cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 46%, iar ţara noastră a operat şi o reducere de 4 puncte procentuale a TVA de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%. Mai mult, preţurile pentru benzina din România sunt mai mari decât cele din Austria, patria-mamă a OMV, proprietarul Petrom. Dacă la noi în ţară petroliştii au operat o reducere de 3,74%, în Austria scăderea a fost de 20%.

Situaţia survine în contextul în care costurile cu salariile sunt mai mici în România, ca şi cele de transport al ţiţeiului de la sonde la rafinării. În rapoartele sale bursiere, Petrom arată că extrage în România un baril de petrol cu 13,11 dolari.

Citeşte pe Adevărul Financiar cât cost un litru de benzină în ţările vecine şi în ce ţară din Uniunea Europeană se vinde cel mai scump carburant

infografie pretul carburantilor in ue - ianuarie 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite