Mâncarea se scumpeşte de luna viitoare. Inflaţia îşi pune amprenta pe toate produsele româneşti şi de import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordurile atinse de valoarea monedei europene, coroborate cu creşterea salariilor de la 1 ianuarie vor aduce scumpiri majore chiar de luna viitoare, pe de o parte din cauza importurilor, în special cele agroalimentare, iar pe de alta pentru că plata salariilor aferente lunii ianuarie se face în luna februarie.

„Preţurile, în special cele ale alimentelor, vor creşte cu cel puţin 6 – 8% din luna februarie, pentru că leul s-a devalorizat puternic în ianuarie, cu aproape 10 bani, iar acest lucru se va răsfrânge asupra importurilor. Cum România importă mai mult de jumătate din alimentele aflate la raft, acest lucru va fi foarte vizibil. 

Pe de altă parte, angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut şi 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniile în care s-au specializat.

De unde credeţi că vor scoate bani, în februarie, pentru plata acestora? Din buzunarul lor? Nu. Din cel al cumpărătorilor. Toate aceste cheltuieli de producţie, pe plan intern, se vor răsfrânge în preţuri. Adică, toate preţurile vor creşte din februarie, pe de o parte din cauza deprecierii leului, iar de cealaltă din cauza creşterii costurilor de producţie”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Chiriile cresc din cauza deprecierii leului

Nici cei care stau cu chirie nu pot sta prea liniştiţi, având în vedere că, la o diferenţă de curs de aproape 10 bani, raportat la o chirie medie de 200 de euro, înseamnă o pierdere lunară de 20 de lei şi una anuală de 240 lei, sume deloc de neglijat având în vedere că aceste costuri suplimentare se adaugă facturilor la telefonie mobilă şi cheltuielilor cu hrana.

În plus, salariile sunt fixe, conform grilelor de salarizare negociate cu angajatorii, iar plata acestora se face în lei, nu în euro, ceea ce înseamnă că fiecare scumpire a produselor din cauza deprecierii leului va fi puternic resimţită.

Banii împrumutaţi pentru achiziţia locuinţelor nu mai ajung

Pe de altă parte, cei care  şi-au depus dosarul la bancă pentru a obţine un împrumut prin programul Prima Casă la finalul anului trecut şi urmează să primească banii zilele acestea sunt forţaţi să renunţe la achiziţie dacă se bazează doar pe banii de avans.

Fluctuaţia cursului valutar din ultimele zile a creat o diferenţă de 6.000 de lei pentru locuinţele tranzacţionate la 60.000 de euro. Un cumpărător care la finalul anului trecut şi-a depus dosarul la bancă pentru a obţine un împrumut maxim prin programul de creditare Prima Casă, adică circa 266.000 de lei, constată astăzi că trebuie să mai scoată din buzunar circa 6.000 de lei pentru a acoperi diferenţa creată de fluctuaţia cursului valutar în ultima perioadă sau să renunţe complet la achiziţie, scrie Profit.

Brokerul Gabriel Voicu, specializat pe vânzarea de apartamente noi, spune că, înainte de fluctuaţiile cursului valutar, mulţi dezvoltatorii erau dispuşi, în momentul semnării pre-contractului, să stabilească o sumă în lei, asumându-şi riscul valutar. Acum, numărul acestora este tot mai mic.

Chiar dacă volumul tranzacţiilor din luna ianuarie 2019 este consistent, cumpărătorii sunt tot mai rezervaţi din cauza dobânzii Robor şi a fluctuaţiei cursului valutar. În scenariul în care un euro va ajunge să coste 5 lei, diferenţa pe care cumpărătorii de apartamente ar trebui să o acopere, comparativ cu sfârşitul anului 2018, ar ajunge la circa 20.000 de lei, ceea ce ar crea probleme mult mai grave.

Prăbuşirea monedei naţionale cu aproape 10 bani în perioada 3 – 25 ianuarie (de la 4,6656 lei/euro, la 4,7648 lei/euro) va atrage pierderi pe bandă rulantă pentru plăţile în moneda europeană. 

Cum stau lucrurile astăzi

Astăzi, 30 ianuarie, moneda europeană începe dimineaţa la 4,76 lei, aproape de cursul BNR anunţat ieri când a fost a doua şedinţă consecutivă de apreciere a leului în faţa monedei europene şi a treia şedinţă consecutivă cu euro la peste 4,76 lei.

Euro începe ziua la 4,76 lei, aproape de cursul BNR de ieri. Pe 25 ianuarie, euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului: 4,7648 lei/euro  Moneda europeană a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.

Băncile comerciale au anunţat pe 29 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,79 lei şi 4,84 lei.

Dolarul a scăzut la 4,15 lei, faţă de 4,16 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,7601 lei/euro 4,1600 lei/dolar, 4,1930 lei/franc elveţian.

ROBOR la trei luni a scăzut ieri la 3,10%, faţă de 3,11%, nivelul anunţat în şedinţa precedentă.

ROBOR la şase luni a scăzut ieri la 3,31%, faţă de 3,34%, nivelul din şedinţa precedentă. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Aurul a crescut ieri la 174,9952 lei pentru un gram şi a atins cel mai ridicat nivel din 18 aprilie 2017 (175,4318 lei pentru un gram).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite