Magazinele cu POS vor fi obligate să elibereze numerar la cerere

Magazinele cu POS vor fi obligate să elibereze numerar la cerere

Prevederea va fi de folos mai ales în mediul rural sau în localităţile mici, unde nu există bancomate, potrivit iniţiatorilor FOTO: Shutterstock

Magazinele în care se poate plăti cu cardul bancar vor fi obligate să elibereze numerar în valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicită acest lucru, în urma proiectului adoptat, marţi, de către Camera Deputaţilor. Decizia a fost luată pentru a compensa lipsa bancomatelor, notează News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul a fost iniţiat de către social-democratul Ioan Chelaru şi contrasemnat de alţi 31 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.
 
Acesta prevede că operatorii economici care permit plata cu cardul vor trebui să elibereze, la cerere, bani în limita a 200 de lei, sub formă de „avans de numerar“.
 
„Operatorii economici, persoane juridice, care acceptă ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă acesta achiziţionează sau nu bunuri sau servicii“, potrivit legii.
 
Avansul va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. În cazul în care în casa de marcat nu există suficienţi bani, operatorul economic va fi obligat să elibereze maximum disponibil.
 
Potrivit iniţiatorilor, prevederea va fi de folos mai ales în mediul rural sau în localităţile mici, unde nu există bancomate.
 
„O situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare“, se arată în expunerea de motive care însoţeşte actul legislativ.
 
Legea urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările