Leul continuă să se prăbuşească. Scumpirile se vor ţine lanţ

Leul continuă să se prăbuşească. Scumpirile se vor ţine lanţ

Moneda naţională continuă să se deprecieze în raport cu euro, având un efect negativ accentuat asupra buzunarelor românilor, în ciuda tuturor declaraţiilor liniştitoare ale autorităţilor.

Creşterea monedei europene în raport cu leul se răsfrânge asupra tuturor importurilor României, şi implicit asupra preţurilor mărfurilor de pe raft. Mai scump faţă de nivelul de anul trecut vor fi plătite şi facturile la telefonia mobilă, cablu TV, internet şi orice alte facturi raportate la moneda europeană.
 
Iar creşterea euro nu poate fi neglijată, deşi faţă de aceeaşi zi a anului trecut s-a majorat cu puţin peste 11 bani.
 
BNR a anunţat miercuri la prânz un curs valutar pentru euro de 4.7776 lei, cu 11,14 bani faţă de 20 noiembrie 2018, când BNR afişase un curs de 4.6662 lei/euro.
 
Dacă luăm în calcul o rată bancară de 200 de euro, creşterea monedei europene în raport cu cea naţională este de 22,28 lei.
 
200 euro, la 20 noiembrie 2018, valorau la cursul BNR 933 lei. La 20 noiembrie 2019, aceiaşi 200 de euro însemnau 955,52 lei.
 
Raportat la cursurile valutare ale băncilor, leul s-a depreciat şi mai mult, un euro fiind vândut cu 4,80 lei (Alpha Bank şi Idea Bank) până la 4,85 lei (BRD).
 
Aceste „scumpiri” vor afecta şi taxele de şcolarizare, cum ar fi cele pentru studiile superioare, dar şi chiriile şi preţurile apartamentelor.
 
Alimentele din import se vor scumpi din ianuarie
 
Deprecierea leului se va vedea în primul rând în creşterile de preţ la alimentele care provin din import. „Deprecierea leului se va vedea în preţul alimentelor, pentru că multe sunt din import. Apoi sunt persoanele fizice care evident plătesc împrumuturi la bănci calculate la un euro mai scump şi cu siguranţă cei care au abonamente în euro la societăţile care furnizează servicii telecom. Într-o măsură mai mică sau mai mare, vom plăti mai mult la aceste utilităţi”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa, citat de Mediafax.
 
Creşterea monedei europene în raport cu leul se răsfrânge şi asupra companiilor, în special a celor care au făcut împrumuturi pentru utilaje, a spus la rândul său Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. „Suntem toţi dependenţi de euro. Avem ratele la utilaje (în euro). Toate costurile cresc. Şi carnea se va scumpi, pentru că importăm multă carne, iar calculele se fac în euro pentru că este cel mai comod… totul se va majora în funcţie de euro”, a adăugat Minea, precizând că leul s-a depreciat pe de o parte din cauza datelor din economie, precum deficitul bugetar, iar pe de alta din cauza instabilităţii politice create de alegerile prezidenţiale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările