Leul a avut în 2013 cea mai bună evoluţie din UE în raport cu euro: s-a depreciat cu doar 0,5%. Scandalul accizei de 7 eurocenţi a deraiat cursul în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul accizei de 7 eurocenţi a depreciat leul
Scandalul accizei de 7 eurocenţi a depreciat leul

Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.

În acelaşi interval, kuna croată s-a depreciat cu aproape 0,9% faţă de euro, zlotul polonez a scăzut cu 1,9%, forintul a scăzut cu 2%, lira sterlină- cu 2,3%, coroana suedeză - cu aproximativ 3,2%, iar coroana cehă-cu aproape 9%. 

„Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la Euro; luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% faţă de Euro: neînţelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate; în plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federală a SUA a anunţat că, începând cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativă, iar acest anunţ a adus volatilitate în pieţe. Referitor la scăderea semnificativă a Coroanei cehe în 2013, trebuie să reamintim că evoluţia nesatisfăcătoare a economiei a determinat Banca Naţională a Cehiei să intervină pe piaţa de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile şi a creşte inflaţia, aflată la un nivel îngrijorător de scăzut“, a declarat, într-un comunicat, Silviu Pojar, director de vânzări în cadrul Noble Securities - sucursala România.

Lira turcească s-a prăbuşit

La nivelul întregii Europe, Lira turcească a marcat cea mai mare depreciere faţă de Euro în 2013, moneda prăbuşindu-se cu 25%, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara. 

Euro s-a apreciat cu 4,4% faţă de dolarul american în 2013, moneda europeană ajungând la maximul ultimilor doi ani.

Letonia trece la euro

Luna trecută, Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la „AAA“ la „AA+“, agenţia de rating acuzând deteriorarea situaţiei financiare. Evenimentul nu a afectat, însă, încrederea investitorilor în Euro. Letonia va trece în acest an la moneda unică, ajungând al 18-lea stat care o foloseşte.

Mai puteţi citi: 

Ponta: Am ajuns la un compromis cu Băsescu. Am renunţat pentru trei luni la acciza pe carburanţi Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că a ajuns la un compromis cu preşedintele Traian Băsescu.

Băsescu, despre amânarea introducerii supraaccizei la carburanţi: Cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Când ar trebui introdusă? Sigur e o păcăleală   Acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, a cărei introducere va fi amânată pentru trei luni, este o taxă „nenecesară“, care ar genera scumpirea alimentelor, a transportului şi în agricultură şi ar afecta românul de rând, a declarat preşedintele Traian Băsescu

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar. Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Cinci produse care te vor costa mai mult în 2014. Pe fondul majorării accizelor începând cu luna ianuarie a anului viitor, câteva produse vor cântări mai greu în coşul zilnic de cumpărături.

Topul scumpirilor la alimente din acest an: fasolea, cartofii şi untul au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri. Rata anuală a inflaţiei a fost în noiembrie de 1,83%, în uşoară scădere de la 1,88% în luna octombrie, preţurile de consum rămânând relativ stabile comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri la alimente s-au înregistrat în primele 11 luni ale anului la fasole boabe, cartofi şi unt.

Băsescu spune că i-a propus lui Ponta să introducă acciza suplimentară pe carburanţi în iunie, dacă nu se închide bugetul, dar premierul nu a acceptat. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că, la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi de la 1 ianuarie, dar dacă nu se închide bugetul să o introducă din iunie, însă acesta nu a vrut.

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani. Propunerile vin în contextul în care Executivul încearcă să convingă benzinarii să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite