UPDATE Legea salarizării a fost amânată cu o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depunerea legii salarizării a fost amânată cu o săptămână, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, deşi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a promis că legea va fi depusă luni la Parlament.

UPDATE 17.10 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că a luat decizia de amânare a depunerii proiectului legii salarizării pentru ca atunci când într-adevăr intră în Parlament această lege, ea să fie cunoscută de mase largi. 

El a precizat că este puţin probabil să vină amendamente de majorare la lege, însă este mai posibil să vină amendamente de micşorare. 

„Vă spun sigur că nu se adoptă în această noapte, o să aveţi timp să studiaţi”, a declarat Dragnea. 

***

Întrebat dacă proiectul va fi depus luni, Liviu Dragnea a spus că vrea ca proiectul să mai stea o săptămână, „să îşi mai dea lumea cu părerea”.

„Eu nu vreau să îl depun astăzi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să îşi mai dea lumea cu părerea. Nu îl depun astăzi”, a declarat Dragnea.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu scria pe Facebook, săptămâna trecută, că luni va fi depusă legea la Parlament.

„Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează şi senatorii. Sunt convinsă că această lege va fi FOARTE apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani. (...) Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată să afle ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face”, a scris Vasilescu.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spunea anterior că proiectul legii salarizării unitare nu este finalizat, încă purtându-se discuţii în interior. Potrivit ei, legea se bazează, mai degrabă, pe o tentativă heirupistă, şi nu pe certititudini bazate pe încasările de la buget. 

„Această lege a salarizării unitare nu se bazează pe o variantă realistă de venituri la buget şi mai degrabă pe o tentativă heirupistă. Poziţionarea celor de la PSD prin Ministerul Muncii este ca legea salarizării unitare să se încheie în alt mandat nu cel al PSD, să promitem foarte mult şi cu angajamente de punere în practică în termen mai îndepărtat, nu de la 1 iulie aşa cum s-au angajat în campania electorală şi prin programul de guvernare. Am informaţii că nu e finalizat şi că încă se poartă discuţii în interior”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. Vasilescu a precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.

Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12.

Ministrul Muncii a precizat că nu a fost tăiat niciun fel de spor actual, însă a fost introdusă restricţia ca ordonatorul de credite să nu aloce sporurilor mai mult de 30% din anvelopa salarială.

În curs de actualizare...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite