Legea privind darea în plată se va aplica şi creditelor contractate prin programul „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea dării în plată se va aplica şi celor care au contractat credite prin programul Prima Casă, au votat senatorii din comisiile Economică şi Juridică reunite, fiind respinsă cererea băncilor şi a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege.

Senatorii au votat cu 7 voturi „pentru“ excluderea creditelor din programul Prima Casă şi 8 voturi „împotrivă“.

Anterior, Enache Jiru - secretar de stat în Ministerul Finanţelor - a pledat, ca şi reprezentanţii BNR, pentru excluderea programului Prima Casă din sfera de aplicare a legii dării în plată.

„Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case în prezent, avem garanţii acordate de 14 miliarde lei. Dacă programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e dacă ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util“, a spus Jiru.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a făcut referire la cererea de reexaminare transmisă de preşedintele României, care ridică explicit chestiunea programului Prima Casă, menţionând că programul este desfiinţat, în actuala formulare a legii.

Potrivit datelor prezentate de viceguvernatorul băncii centrale Liviu Voinea, creditele Prima Casă au fost acordate unui număr de 159.106 de clienţi, care au o rată de neperformanţă de 0,04%, el considerând că acest aspect reprezintă un argument solid pentru a nu-i avea cuprinşi în legea dării în plată.

„Dacă Parlamentul anulează garanţia pe care tot Parlamentul a introdus-o, duce România în faliment de stat, ultima oară a făcut-o Ceauşescu în 1981“, a spus Olteanu.

Voinea a menţionat totodată că statul român va pierde procesele care vor fi intentate de către clienţi şi se va crea deficit bugetar. „Creditarea ipotecară este susţinută în proporţie de 91% de creditele Prima Casă. Dacă este eliminat programul, creditarea din România va avea de suferit şi va exista un impact şi asupra industriei construcţiilor“, a punctat Voinea. 

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a explicat senatorilor că statul garantează creditele în proporţie de 50%, iar după ce statul va plăti băncilor se va îndrepta ulterior prin ANAF împotriva debitorilor pentru a-şi recupera banii.

„Ce se întâmplă dacă peste 10 ani omul îşi pierde locul de muncă şi nu mai poate plăti? Statul va plăti băncii, iar banca este liniştită. Numai că statul se va îndrepta prin ANAF ca să-şi recupereze banii, cetăţeanul poate fi urmărit pe venituri pentru partea statului. În schimb, unuia care a luat un credit normal i se va stinge datoria, ceea ce înseamnă că au parte de tratament inegal“, a subliniat Zamfir.

Senatorii au votat în final să nu excludă programul Prima Casă din lege, după ce au intervenit şi consumatorii, clienţi ai băncilor, care au subliniat că se simt discriminaţi în această situaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite