Legea insolvenţei persoanelor fizice va fi votată miercuri în Parlament

Legea insolvenţei persoanelor fizice va fi votată miercuri în Parlament

Băncile şi FMI s-au opus mult timp intrării în vigoare a unei legi care să protejeze persoanele fizice de executare silită

Premierul Victor Ponta a anunţat că miercuri legea insolvenţei persoanelor fizice va fi votată în Parlament, în aceeaşi şedinţă în care va fi aprobat şi Codul Silvic.

Proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice a trecut de Senat fără dezbatere, prin adoptare tacită, şi urmează să fie supus la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul suspendă lichidările de bunuri şi executările silite iar pe perioada insolvenţei nu se vor mai acumular penalităţi.
 
„Am propus ca rambursarea să nu se facă sub control judiciar ci în cadrul unei Comisii de Insolvenţă. Consider de asemenea un succes că, deşi FMI cerea un termen de restructurare de 3 ani, am reuşit să impun ca termen 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu încă un an. Proiectul meu nu este nici pro-debitori, nici pro-creditori, cum erau altele depuse în Parlament. Eu sunt de partea celor de bună-credinţă. Pentru cei de rea-credinţă am prevăzut sancţiuni extrem de dure“, a declarat deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul legii, citată de Hotnews.ro.
 
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început, în luna februarie, dezbaterea acestui proiect de lege, dar discuţiile au trenat. Concomitent, Fondul Monetar Internaţional îşi exprima îngrijorarea în legătură cu implementarea prevederilor.
 
Birchall a arătat că forma actuală a proiectului de lege acordă preferinţă planului de rambursare şi nu lichidării bunurilor sau executărilor silite. „Practic, debitorul poate să propună un plan de rambursare care se poate întinde până la cinci ani de zile cu posibilitatea de prelungire cu încă un an de zile şi să nu fie pus în faţa executărilor silite sau a lichidării bunurilor, de asemenea se suspendă toate procedurile judiciare, se stopează orice acumulare de dobânzi sau penaliţăţi după momentul iniţierii procedurii de insolvenţă, executarea silită este reglementată ca o măsură care se aplică aici ca ultimă soluţie, se protejează persoanele fizice - debitorii de bună credinţă“, a mai spus Birchall.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările