Legea dării în plată: Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii au emis avize negative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei şi CSM au dat aviz negativ propunerii legislative privind darea în plată, lucru ce pare să fi fost trecut sub tăcere de iniţiatori.

Documentele care atestă reacţia celor două instituţii faţă de proiectul legislativ, postate pe hotnews.ro, conţin argumente de ordin tehnic şi juridic.

Dacă legea trece aşa cum e ea în prezent, programul „Prima Casă“ ar putea fi compromis, pentru că băncile vor scumpi avansul pentru împrumuturile imobiliare până la 40%.

„Tinerii care vor dori să îşi ia un apartament/casă, vor avea nevoie de mult mai mulţi bani decât în prezent. Nu va fi Apocalipsă (România a trecut prin momente mai dificile), dar efectele vor fi pe buget (taxe şi impozite) şi foarte probabil pe curs. Adică vor plăti nu doar cei care nu au bani de rată la bancă şi cărora şi aşa le e greu, ci şi ceilalţi“, comentează hotnews.ro.

De asemenea, „Dacă legea trece cu amendamente, imaginea băncilor (şi aşa precară) se va înrăutăţi. Iniţiatorii vor pune eşecul pe seama lobby-ului bancar, iar băncile vor traversa din nou momente deloc plăcute“.

Bancherii, în colimator

Iată ce a postat avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook:
Ipoteca convenţională nu este valabilă decît dacă suma pentru care este constituită se poate determina în mod rezonabil în temeiul actului de ipotecă.
Şi ce avem noi aici? Valoarea creanţei creşte exponenţial pe motiv de risc valutar sau de clauze abuzive, valoarea imobilului scade dramatic, iar ipoteca rămîne aşa cum a fost concepută iniţial, cu aceeaşi valoare a creanţei şi cu aceeaşi valoare a imobilului dat în garanţie. În acest caz, contractul de ipotecă, prin el însuşi, nu mai poate determina în mod rezonabil suma pentru care ipoteca s-a constituit.
Deci ipoteca este nulă. V-aţi prins? Vedeţi pe ce coclauri rătăcesc aceşti nefericiţi şi tulburi lobby-işti bancari?
“.

La rândul lui, deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, a postat:
La începutul săptămânii va intră la vot în Senat, legea darii în plată. Aflu de la colegi că viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a înroşit telefoanele senatorilor, cerându-le să susţină amendantele BNR pe care vor să le susţină în plenul Senatului.
Face asta de ceva vreme, ştiu că nu se va opri nici dacă legea va trece de Senat, pentru că legea va intra în Cameră Deputaţilor, unde vor încerca prin toate mijloacele să o facă inaplicabilă, prin introducerea acelor amendamente care tocmai pentru asta sunt făcute!
Au început deja să lanseze prin presa plătită marea intoxocare că tinerii nu-şi vor mai putea lua credite. Nimic mai neadevărat. Programe gen «Prima Casă» nu sunt deloc afectate de legea dării în plată
“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite