Legea dării în plată ar afecta investiţiile private în economie, afirmă Coaliţia pentru Dezvoltarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe organizaţii le cer parlamentarilor să revizuiască Legea dării în plată FOTO Mediafax
Mai multe organizaţii le cer parlamentarilor să revizuiască Legea dării în plată FOTO Mediafax

După ce Guvernul a criticat Legea dării în plată şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) le cere parlamentarilor să reviziuiască actul normativ pe motiv că aplicarea acestuia în formă actuală va afecta încrederea investitorilor, care îşi vor reduce pe termen lung volumul investiţiilor private în economie.

Legea dării în plată continuă să strângă reacţii atât din zona guvernamentală, cât şi partea societăţii civile. În ambele cazuri, parlamentarilor li se cere să revizuiască cu responsabilitate actul normativ aşa încât economia şi investiţiile să nu aibă de suferit pe termen lung.

„CDR apreciază că adoptarea legii în forma actuală ar afecta grav încrederea investitorilor în ce priveşte respectarea de către România a unor principii fundamentale. Pe termen lung, această slăbire a încrederii se poate concretiza în diminuarea volumului investiţiilor private în economie, cu deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială, fapt ce va afecta, în ultimă instanţă, calitatea nivelului de trai al cetăţenilor“, se arată într-un comunicat al Coaliţiei, citat de News.ro.

Potrivit reprezentanţilor CDR, adoptarea legii în forma actuală ar reprezenta o lovitură dată bunei guvernări în România, generând un impact sistemic negativ.

„Adoptând un proiect de lege care nu are la bază această minimă analiză, apare riscul să se rezolve discreţionar situaţii punctuale, ignorând cadrul juridic preexistent, precum şi posibilele repercusiuni sistemice majore, şi să se creeze un precedent periculos pentru alte asemenea propuneri legislative în viitor“, se mai spune în comunicatul citat de News.ro.

Organizaţia mai atrage atenţia şi asupra includerii programului Prima Casă în textul legii şi a efectelor care decurg. Astfel, statul român va fi exonerat de propriile garanţii emise în cadrul programului guvernamental, iar reputaţia de debitor "credibil" va fi serios afectată.

„Costurile cu datoria publică riscă să crească, afectând echilibrul bugetar, iar în final acestea vor fi suportate de către toţi cetăţenii din România“, mai arată CDR.

Coordonarea Coaliţiei, care reprezintă o iniţiativă privată, este asigurată de un consiliu director format din preşedinţii şi vice-preşedinţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerţ Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerţ Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite