La ce trebuie să fii atent ca să nu pierzi bani când faci un depozit bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să constituie un depozit bancare trebuie să se uite cu mare atenţie la comisioane FOTO Adevărul
Cei care vor să constituie un depozit bancare trebuie să se uite cu mare atenţie la comisioane FOTO Adevărul

Dobânzile oferite de bănci pentru depozite la termen scad de la o lună la alta, iar sumele mici economisite pe perioade scurte ajung să nu mai merite efortul depunerii lor la o instituţie bancară. Portalul financiar finzoom.ro prezintă însă câteva reguli simpli care te pot ajuta să nu pleci de la bancă cu mai puţini bani decât ai depus.

Regula numărul 1: Asigură-te încă de la început că vei păstra banii în depozit până la scadenţă 

Desfiinţarea acestuia înainte de scadenţă şi retragerea banilor vor însemna, cu siguranţă, o pierdere pentru client deoarece acesta va primi dobânda de cont curent (care nu depaşeşte 0,5% pe an, fiind chiar 0% în cazul multor bănci) în locul dobânzii oferite pentru depozit, va plăti (dacă există) comisioanele pentru deschiderea, administrarea şi închiderea contului curent şi va suporta totodată şi comisionul pentru retragerea de numerar, arată specialiştii finzoom.ro.

Regula numărul 2: Fii atent la toate comisioanele percepute de bancă!

- comision pentru deschiderea contului (este un comision mai rar întâlnit în această perioadă)

- comision pentru administrarea contului (de obicei, este perceput sub forma unei sume fixe). Acest comision poate fi evitat dacă banii sunt depuşi la o bancă unde clientul are deja un cont deschis şi pentru care oricum plăteşte acest comision (ex: contul de salariu).

- comision pentru retragerea de numerar. Acest comision ar trebui tratat cu cea mai mare atenţie deoarece se aplică întregii sume retrase (suma depusă plus sumele obţinute din dobândă) şi este, în medie, 0,5% din suma retrasă.

- comision pentru închiderea contului (un alt comision întâlnit mai rar).

Regula numărul 3: Alege o bancă care nu percepe comision de retragere a numerarului în ziua scadenţei numerar pentru sumele retrase din depozit

Jumătate dintre băncile din ţara noastră aleg să nu comisioneze în ziua scadenţei sumele retrase din depozitele cu termene mai mari de o lună.

Regula numărul 4: Nu uita că depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate

Depozitele cu sume mai mici de 100.000  de euro (sau echivalent) sunt garantate. Acest lucru înseamna că nu este nevoie să alegem o bănca mare (având în vedere faptul că, cele mai mari bănci din România, percep comisionul pentru retragerea de numerar indiferent de momentul retragerii banilor) pentru a ne asigura că banii depusi vor fi în siguranţă. 

Citiţi mai multe pe finzoom.ro


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite