KPMG: Taxele şi impozitele din salariile românilor sunt cele mai mari din UE. Faţă de unele state sunt cel puţin duble

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi bani vin din salarii şi se duc pe mâncare

Toate taxele şi impozitele aferente salariilor din România, care includ şi cotele contribuţiilor către sănătate şi pensii, sunt cele mai mari din 26 de ţări europene, arată un studiu comparativ realizat de KPMG.

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (cu o cotă de impozitare a salariului minim de 40,85%) din cele 26 de ţări analizate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia care au salariul minim, arată rezultatele unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KMPG în România.

Impozitarea pe salariile mici din România este semnificativ mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte ţări din Europa Centrală şi de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) şi 33,5% (Ungaria), mai arată rezultatele cercetării ”Ghidul privind detaşarea internaţională a lucrătorilor” realizat de KPMG şi aflat la cea de-a patra ediţie.

"În mod surprinzător sau nu, ţările cu un nivel al salariului minim scăzut au costuri fiscale mai mari pentru angajaţi. În timp ce Irlanda, ţara cu cel mai înalt nivel al salariului minim net din UE/SEE/Elveţia, are o cotă efectivă de impozitare de 24,07% pentru angajat, România, ţara cu cel de-al doilea cel mai mic salariu minim net din UE/SEE/Elveţia, are o cotă efectivă de impozitare de 40,85%",explică Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală şi Head of People Services, KPMG în România.

Citeşte şi:

KPMG: România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE

Studiul KPMG compară, de asemenea, nivelul salariului minim aplicabil în statele membre UE/SEE/Elveţia. Din cele 21 de ţări incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel naţional, România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 EUR, urmată doar de Letonia (430 EUR) şi Bulgaria (286 EUR).

kpmg taxe salarii

"Din anul 2016, când KPMG a început această serie de studii, Olanda, Irlanda şi Luxemburg au fost ţările cu cel mai înalt nivel al salariului minim stabilit la nivel naţional, în timp ce România şi Bulgaria au ocupat constant ultimele locuri, cu cel mai mic nivel al salariului minim", a mai spus Mădălina Racoviţan.

Începând cu acest an, România are un salariu minim diferit pentru industria construcţiilor (633 EUR), semnificativ mai mare decât cel standard. În acest context, România se situează în sectorul construcţiilor pe locul 16 din cele 26 de ţări care au furnizat informaţii referitoare la salariul minim brut aplicabil în acest domeniu.

salariul minim UE
kpmg romania
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite